Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Дохід, отриманий від продажу гаража, треба задекларувати, – ДПА

Необхідно задекларувати дохід, отриманий від продажу гаража або іншої нежитлової нерухомості, - повідомлення відділу взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПА у Львівській області.

 

Статтею 11 Закону України від 22.05.03р. №889 „Про податок з доходів фізичних осіб” встановлено, що з метою оподаткування податком з доходів фізичних осіб нерухоме майно (нерухомість) - це об'єкти майна, які розташовуються на землі і не можуть бути переміщені в інше місце без втрати їх якісних або функціональних характеристик (властивостей), а також земля.

 

Нерухомість, відмінна від землі, поділяється на: будівлі та споруди, зокрема, до будівель відносяться приміщення, пристосовані для постійного або тимчасового перебування в них людей, а також об'єкти власності, функціонально пов'язані з такими приміщеннями, включаючи індивідуальні гаражі або місця на гаражних стоянках чи в гаражних кооперативах.  

 

Тобто продаж гаражів, як іншої (нежитлової) нерухомості, що належить громадянам на праві власності, підлягає оподаткуванню за ставкою 5%, незважаючи на кількість продаж таких об'єктів у календарному році (пп..11.1.2 п.11.1 ст.11 Закону).

 

Оскільки гаражі є нерухомим майном, то договір їх купівлі-продажу відповідно до Цивільного кодексу України має бути в обов'язковому порядку нотаріально посвідченим.

 

Відповідно до ст.11 Закону дохід від продажу об'єкта нерухомого майна визначається виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але не нижче оціночної вартості такого об'єкта нерухомого майна, розрахованої органом, уповноваженим здійснювати таку оцінку відповідно до законодавства.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ