Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Досвід та інвестиції країн ЄС залучать у Закарпаття

Для розвитку гірських регіонів Закарпатської області залучать досвід та інвестиції країн ЄС. Про це йшлося під час III Форуму місцевого розвитку, який сьогодні, 21 червня, розпочав роботу у Трускавці, повідомила прес-служба Львівської облради.

Зокрема, під час Форуму презентували проект Європейського об'єднання територіальних громад "Тиса". «Проект створено спільно з Угорщиною у 2015 році для залучення інвестицій до регіональних програм на Закарпатті», - повідомила заступник директора об'єднання територіальної співпраці ТИСА Юдіта Євчак. - Це безпрецедентний випадок – вперше область країни, що не входить до ЄС, стала партнером такого проекту".

Загалом в ЄС створено 72 таких об'єднання на території 20 країн. Основна їхня мета – залучення прямого фінансування ЄС до регіонів.

На Закарпатті вже підготували 35 проектних пропозицій у п'яти напрямках. Один з проектів – дослідження соляних шахт у смт. Солотвино. "Європейська комісія підтримала проект вирішення проблем у смт Солотвино на території Солотвинського солерудника. Будуть вивчати, чому утворюються провали, чому вода затоплює шахти", - розповіла вона.

Юдіта Євчак також повідомила, що для підземних робіт буде створено спеціального робота, бо люди в ці шахти опускатись не можуть.

Серед інших проектів – будівництво сміттєпереробного заводу у Закарпатській області, реконструкції доріг, будівництво очисних споруд та інші.

Як повідомив голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, всього ЄС готовий виділити на фінансування цих проектів близько 10 млн євро. Очікується, що реалізація проектів стартує до 2020 року.

Також європейських досвід хочуть залучити до гірськолижної інфраструктури Карпат. Директор підприємства "Полтава Скі", співзасновник Асоціації рекреаційних комплексів України Антон Фалтинський розповів про співпрацю з асоціацією гірськолижних комплексів в Італійських Альпах "Доломіт Супер Скі". "Доломіти – це найбідніші долини Альп, де зараз найзаможніші курорти. В сезон кожного дня в цьому регіоні катається більше 200 тисяч туристів", - розповів Антон Фалтинський.

Він додав, що в українських Карпатах також відчутні спроби об'єднання громад і комплексів, і саме в таких об'єднаннях майбутнє. "Треба створити умови, щоб з'явились "Карпати Супер Скі". Експерти з Доломітів готові нас підтримати. Тільки в об'єднанні може бути розвиток", - наголосив підприємець.

Також під час Форуму представили проект будівництва масштабного гірськолижного комплексу «Свидовець» на території Тячівського району. Голова Тячівської райради Іван Фабрицій наголосив, що зараз основною галуззю в області є лісопереробна і цю тенденцію потрібно змінювати. "Ліс – це тимчасове явище. З такими темпами, як його рубають, надовго лісу не вистачить. Тому ми бачимо перспективу в будівництві гірськолижного комплексу", - наголосив він.

Іван Фабрицій додав, що комплекс розрахований на разове розміщення 22 тисячі туристів, очікується створення 5 тисяч робочих місць. Окрім того, до комплексу планують збудувати нову дорогу до Івано-Франківська.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ