Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Дотримання демократичних стандартів виборчого процесу-2006 в Україні обговорювали у Львові науковці та аналітики

«Вибори-2006 сприяли відчутному зростанню ролі партійного керівництва та посиленню партійної централізації», – заявив у своїй вступній доповіді у суботу 20 травня у Львові під час проведення міжрегіональної науково-практичної конференції «Дотримання демократичних стандартів виборчого процесу-2006 в Україні» у Львові керівник Центру політичних досліджень ЛНУ ім. Івана Франка Анатолій Романюк. Про це повідомили в Центрі політичних досліджень.
Він виокремив декілька політичних наслідків парламентських виборів 2006  року в Україні: партії змушені будуть з формальних партійних структур поступово перетворюватися у парламентські партії, які будуть здійснювати класичні партійні функції (партії де-факто стануть партіями); дрібні політичні партії будуть змушені зійти з політичної арени або влитися у більші, потужні партії; має продовжитися ідеологічна структуризація діючих політичних партій в право-лівому спектрі, яка буде стимулювати не лише ідеологічну визначеність, але й переважну взаємодію, блокування ідеологічно близьких партій.
Керівник Центру прикладних проблем територій НАН України Петро Жук вважає, що «ми перебуваємо на порозі глобальної кризи: зміни кланово-олігархічної системи».   Він підкреслив, що не вважає вибори 2006 року в країні чесними та демократичними. «В інформації, яку доносили до виборців, не було чіткої позиції. Більш того, виборці були і є впевненими, що вибори не є чесними і законними. Щонайгірше: суспільство готове до несправедливості і чекає її. На жаль, стан суспільства саме такий», – підкреслив Петро Жук.
   На думку експерта Проекту сприяння організації виборів в Україні Володимира Ковтунця, «виборчий закон не дозволяє виборцям реалізувати своє право на вибір».
   «Новий виборчий закон, який застосовувався на виборах 26 березня 2006 року, абсолютно не дозволяє нашим громадянам реалізувати своє право на вибір. Це – два кроки назад в українському виборчому процесі. Ми знаємо приклади виключення партійними босами кандидатів зі списків не лише під час кампанії, а й навіть після виборів. Усі також говорили про вільний доступ до ЗМІ. Але медіа поставили в такі жорсткі рамки і застосували до них такі санкції, що працювати можна було виключно на комерційній основі», – наголосив Володимир Ковтунець.
   Конференція „Дотримання демократичних стандартів виборчого процесу в Україні у 2006 році” проводилася Центром політичних досліджень (м.Львів) у партнерстві з Інститутом соціальних досліджень і політичного аналізу (Донецьк), Центром політичного моніторингу (Івано-Франківськ), Буковинським політологічним центром (Чернівці), Агенцією соціальних досліджень „Соціум Карпат” (Ужгород) та Центром досліджень регіональної політики (м.Суми).
Під час конференції презентувалися узагальнені результати моніторингу дотримання демократичних стандартів виборів у виборчих кампаніях на регіональному рівні (Львівська, Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська, Сумська та  Донецька область), який здійснювався в рамках проекту "Дотримання демократичних стандарів на регіональному рівні під час виборів в Україні у 2006 році" за сприяння Канадсько-Української фундації "Демократичні інституції та практики".
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ