Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Дозвіл стріляти по мітингувальниках – це свідчення безсилля влади, - політолог

Акції протесту засвідчили, що існує ціла низка проблем. Громадянам не дали можливості висловити протест у конституційній формі. Влада прийняла закони, які діють проти опозиції та громадських організацій для того, щоб не давати змоги висловити протест. Про це в коментарі Гал-інфо сказав політолог Анатолій Романюк.

«Це відкрило шлюзи для радикальних виступів», - сказав Романюк.

Він пояснив, що відмова від переговорів з інституціоналізованою опозицією призвела до радикальних дій.

Він додав, що люди виступили з відчаю, але це не інституціоналізована форма виступу.

Водночас політолог вважає, що ці події ще не можна вважати громадянською війною.

«Треба розуміти, що влада складається з груп. Група «яструбів» переконані, що прийняті 16 січня закони є правильними і протести треба припинити. Є інша група – помірковані. Вони вважають, що застосування сили – це помилкове рішення. Проблеми ці закони не вирішують. Сила – теж не спосіб їх вирішення», - сказав Романюк.

Він також додав, що дозвіл правоохоронцям застосовувати вогнепальну зброю проти мітингувальників спричинить ескалацію конфлікту.

«В Києві зараз відбувається стихійний протест. Він не контрольований. У разі чого інша сторона повинна розуміти, що їх не зможуть захистити. Дозвіл стріляти – це свідчення слабкості влади, бо стріляти – це останній аргумент», - сказав Романюк.

Він також додав, що потрібно проводити переговори, але на них повинні йти ті, хто отримав відповідний мандат довіри на прийняття рішень.

«Країна в гострій політичній кризі. Щоб її розв’язати має бути виконано ряд вимог. Перша – це скасування законів, які прийняли 16 січня», - сказав Романюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ