Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Дозволу на концесію львівських замків домоглася ЛОДА – Борис Возницький

„Рішення про передачу в концесію трьох замків Львівщини незаконне. Біля Свіржського замку є 22 га рекреаційної території, є заборона Президента, тому цей замок не можна передавати в концесію”, – заявив у коментарі „Гал-info” директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький.
За словами Возницького, замок у Свіржі – єдиний замок XVI століття на території Львівської області. «Він перебуває у підпорядкуванні Спілки архітекторів України, яка уже, спільно з Галереєю мистецтв, на 80% його реставрувала», – каже він
Директор Галереї мистецтв стверджує, що передачу замку в концесію лобіювала Львівська ОДА. «Начальник управління охорони культурної спадщини Івановський тричі їздив до Києва з цією метою, але я не знаю, навіщо це їм», – говорить Возницький.
Герой України стверджує, що по закінченню 50-річного терміну концесії Свіржський замок повністю перейде в приватні руки, доступу до нього ніхто уже не матиме.
Що ж до двох інших замків, концесію яких дозволив уряд, то, на думку Возницького, охочих взяти їх в концесію не знайдеться. «Палац у селі Тартаків згорів двадцять років тому, там майже нічого не залишилося, а в Старому селі від замку є хіба що стіна. Ніхто не візьметься за це. Таких замків, як в Тартакові, у нас багато. Десять років тому згорів замок у Судовій Вишні, а три роки тому горів палац Чарторийських на Жидачівщині. Але ніхто не береться їх відновлювати», -- каже він.
Нагадаємо, що Кабмін дозволив передати у концесію три львівських замки. Про це йдеться у постанові уряду від 21 листопада, розміщеній на офіційному веб-сайті Верховної Ради України. До переліку об`єктів, на які дано дозвіл на передачу в концесію входять: замок у с. Свірж Перемишлянського району (1484 рік) - пам`ятка архітектури національного значення; замок у с. Старе Село Пустомитівського району (XVI-XVII ст.) – пам`ятка архітектури національного значення і палац у с. Тартаків Сокальського району (XIX ст.) - пам`ятка архітектури національного значення.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ