Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ДП “Угерський спиртовий завод” виготовляє спирт без ліцензії

У рамках проведення операції “Акциз” 5 вересня 2006 року працівниками Стрийського ВПМ УПМ ДПА у Львівській області при виїзді із села Угерсько Стрийського району Львівської області на трасу Чоп – Київ на узбіччі дороги  виявлено дві вантажні автомашини марки під керуванням громадян “К” та “І”.
У вказаних транспортних засобах, які належать приватному підприємцю “Я”, жителю м. Донецьк, знаходився вантаж рідини темно-коричневого кольору із різким запахом спирту в кількості 4600 декалітрів, залитих у пластмасові бочки ємністю по 100 декалітрів кожна.
У ході дослідчої перевірки, яка проводилась відповідно до ст. 97 КПК України слідчо–оперативною групою УПМ ДПА у Львівській області  було проведено огляд представлених документів і рідини.
Зокрема, було відібрано проби рідини, які спрямували на експертне дослідження. Згідно з висновком спеціалістів, ця рідина містила ректифікований 94,7-94,9% об’ємних етиловий спирт  та денатуруючу добавку етиленгліколь, яка  не відповідає вимогам стандартів і згідно з постановою КМУ №1147 від 30.11.2005р. “Про внесення змін у додатки до Порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом“ не є денатуруючою добавкою.
При перевірці товарно-супровідних документів, які представив перевізник, виявилось, що у транспортних засобах на одне з донецьких приватних підприємств транспортували рідину для тонування деревини “Колір” виробництва ДП “Угерський спиртовий завод”. Орієнтовна вартість виявленої та вилученої рідини становить 703,8 тис. грн.
За матеріалами перевірки, проведеної 15 вересня 2006 року СВ ПМ ДПА у Львівській області порушено кримінальну справу за ознаками злочинів. А саме за незаконне виготовлення   алкогольних  напоїв,  тютюнових виробів або інших підакцизних товарів, шляхом відкриття підпільних цехів   або  з  використанням  обладнання,  що  забезпечує  масове виробництво таких і товарів, а також за здійснення без державної   реєстрації, як суб'єкта підприємницької діяльності,  що містить ознаки підприємницької  та яка  підлягає ліцензуванню,  або здійснення без одержання ліцензії видів  господарської  діяльності  в   ч.1 ст. 202 та ч.2 ст. 204 ККУ передбачена відповідальність перед законом. 
Як розповіли “Гал-info” компетентні джерела у ДПА У Львівській області: “Питання справляння акцизного збору при виробництві спиртовмісних рідин у безперервному потоці заслуговує на окрему увагу. Зокрема відомо, що за такою схемою у Львівській області працює Державне підприємство “Угерський спиртовий завод”. Незважаючи на те, що вміст спирту етилового у таких технічних рідинах як засіб проти обмерзання “Зима – УК”, розріджувач органічний для лаків та фарб “Ролф”, засіб для тонування деревини “Колір” становить від 89 до 96% об’єму та виготовляється виключно з високоякісних сортів пшениці, цілий ряд установ та інститутів створили умови та надали дозволи, які надають платникам формальні підстави ухилятись від сплати акцизного збору в значних розмірах”.
Як стверджує джерело у ДПА у Львівській області, підставою для таких звинувачень є низка фактів. 
Зокрема, за результатами зустрічних перевірок із відвантажених протягом 2005-2006 року споживачам 850,3 тис. дал. технічних рідин не вдалося знайти кінцевих споживачів, також зазначені товари відсутні у вільному продажу. Попри те, за 2005 рік 528 тис. дал або 82,5% від  загальної кількості реалізованої продукції відвантажено споживачам Донецької області.
  Окрім цього, відповідно до висновків Центрального митного управління лабораторних досліджень та експертної роботи ДМС України флегмовий компонент ректифікації (складова для виробництва технічних рідин) класифікується як товар, з якого слід проводити справляння акцизного збору за ставкою 17 грн. за 1 л. 100% спирту. А термін дії ліцензії на виробництво етилового спирту у ДП “Угерський спиртовий завод” закінчився 19 квітня  2006 року і  на сьогодні  підприємство немає права виробляти етиловий спирт.
З метою запобігання втрат до бюджету у І кварталі 2006 року ДПА у Львівській області проведено документальну перевірку, за результатами якої підприємству донараховано 212,5 млн. грн. платежів, в тому числі 88,47 млн. грн. акцизного збору. Натомість сьогодні державне підприємство “Угерський спиртовий завод” оскаржує дії податківців у суді.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ