Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ДПА може створити електронний реєстр податкових накладних

Державна податкова адміністрація України (ДПАУ) може створити електронний реєстр податкових накладних, передає "Комерсант-Україна".

Рада підприємців при Кабміні України обнародувала урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, направлених на ліквідацію схем ухилення від оподаткування". Серед іншого документ дозволяє ДПАУ узаконити впровадження системи реєстрації податкових накладних, прописавши новий механізм в законі "Про ПДВ", оскільки попередня спроба створити реєстр постановою Кабміну України не увінчалася успіхом.

Введення реєстру з 1 листопада 2009 р. заблокував Президент України Віктор Ющенко, оскарживши постанову в Конституційному суді України.

Згідно з законопроектом, паралельно з подачею податкової декларації платники будуть зобов'язані надавати до ДПАУ "копію записів в реєстрах виданих і отриманих податкових накладних".

У разі виписки підприємством-продавцем незареєстрованого документа він буде позбавлений можливості передати його покупцеві.

Право видачі накладних буде обмежено, зокрема за умов непроведення в повному обсязі розрахунків з бюджетом, незнаходження місцезнаходження платника або прийняття рішення судом про припинення його діяльності.

Це дозволить обмежити право підприємства на формування податкового кредиту і отримання відшкодування ПДВ.

Центральний апарат ДПАУ зможе визначати "перелік достатніх підстав, які дають право на позапланову виїзну перевірку" для визначення достовірності заявлених в декларації сум ПДВ до відшкодування.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ