Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ДПА нагадує: до 31 березня задекларуйте доходи

Державна податкова адміністрація у Львівській області просить громадян заздалегідь задекларувати доходи, отримані у 2009 році. Не чекайте 31 березня 2010 року - кінцевої дати подання декларації про доходи! Про це повідомив відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПА у Львівській області.

Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» визначено, що при продажу одного легкового автомобіля, мотоцикла, моторолера або моторного човна не частіше одного разу протягом року доходи продавця від зазначених операцій оподатковуються за ставкою в розмірі 1% від вартості такого об'єкта рухомого майна за умови сплати ним суми державного мита до бюджету або суми плати нотаріусу за нотаріальне посвідчення відповідного договору до такого посвідчення.

Таким чином, за умови посвідчення договору відчуження легкового автомобіля (крім вантажного автомобіля, автобуса) в державній нотаріальній конторі зі сплатою держмита продавець сплачує податок з отриманого доходу у розмірі 1%. При посвідченні зазначеного договору у приватного нотаріуса та сплати йому платні, яка не є держмитом, продавець зобов'язаний буде сплатити податок з доходу від продажу такого автомобіля у розмірі 15%.

Якщо ж при здійсненні операції з продажу рухомого майна податок не утримувався, то платник податку зобов'язаний самостійно включити суму таких доходів до річного оподаткованого доходу і до 1 квітня року наступного за звітним подати декларацію та сплатити податок з доходу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ