Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ДПА пропонує чотири варіанти покращення адміністрування ПДВ

ДПА пропонує чотири варіанти покращення адміністрування ПДВ. Про це сьогодні повідомив під час позачергового засідання громадської колегії при ДПАУ заступник директора Департаменту податку на додану вартість ДПАУ Юрій Лапшин.
Перший варіант передбачає введення ПДВ – рахунків. Згідно з цим варіантом, платник податків відкриває рахунок в банку для нарахування ПДВ та списання засобів ПДВ, при чому засоби можуть поступати на цей рахунок як від платника податків, так і з аналогічного рахунку контрагенту.
Другий варіант передбачає покращення адміністрування через те, що разом з платіжним дорученням банку на перечислення засобів передбачається відкрите вікно, де буде проставлена сума ПДВ, яка перечислятиметься разом із сумами платіжних доручень. Дану інформацію банк направлятиме до податкової інспекції.
Ще один варіант передбачає введення солідарної відповідальності – у випадку, якщо буде виявлено, що один з контрагентів є фіктивним, відповідати за весь ланцюг будуть всі підприємства цього ланцюжка.
  Четвертим варіантом пропонується змінити технологію подачу реєстрів. На даний момент платники податків ведуть реєстр отриманих виданих податкових накладних як в паперовому, так і в електронному вигляді, і на основі даних цього реєстру складається податкова декларація по ПДВ, яка подається в податкову інспекцію. Це своєю чергою викликає потребу масових планових та позапланових перевірок з боку податкової. Податківці ж пропонують поряд з податковою декларацією в електронному вигляді подавати реєстри податкових накладних, що дозволить скоротити кількість перевірок.
Який саме із зазначених варіантів застосувати, ДПАУ ще не вирішила.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ