Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ДПА запроваджує на Львівщині Пілотний проект з обробки податкової звітності в електронному вигляді

Для вдосконалення процесу обслуговування платників податків, зокрема отримання податкової звітності та обробки її в електронному вигляді, ДПА України запроваджує  Пілотний проект з обробки податкової звітності та реєстр податкових накладних в електронному вигляді. Про це повідомили в прес-службі ДПА.
 Передбачається також відпрацювати питання надання платниками податкової звітності реєстрів отриманих та виданих податкових накладних в електронному вигляді до органів державної податкової служби. Особлива увага приділятиметься вдосконаленню процедури відшкодування податку на додану вартість.
 Для відпрацювання технології централізованої обробки інформації на обласному рівні як у паперовому, так і в електронному вигляді залучаються підрозділи ДПА в Київській, Львівській, Хмельницькій, Черкаській областях та м. Києві.
Пілотний проект започаткований у лютому поточного року і триватиме чотири місяці.
В рамках реалізації Пілотного проекту визначені такі напрями роботи:
- підготовка техніко-економічного обґрунтування;
- підготовка технічного завдання автоматизації процесу обробки податкової звітності, автоматизації процесу обробки реєстру податкових накладних, отриманих у електронному вигляді, та послідовності проведення робіт з перевірки податкової звітності (алгоритми контролю);
- розміщення на сайті ДПА України безкоштовного програмного забезпечення генерації ключів, накладення цифрового підпису та шифрування;
- розробка безкоштовного програмного забезпечення обробки податкової звітності та реєстру податкових накладних для передачі платнику податків;
- підготовка нормативних та законодавчих рекомендацій щодо удосконалення процесу обробки податкової звітності та реєстру податкових накладних;
- підготовка рекомендацій щодо спрощення форм податкової звітності;
- проведення роз’яснювальних робіт серед платників податків.
По завершенню Пілотного проекту проводитиметься оцінка економічного ефекту від впровадження подання в електронному вигляді податкової звітності й реєстру податкових накладних від платників податків та її обробки. Буде проаналізовано можливість отримання й практичне використання в роботі інформації про обороти з ПДВ.
Проведена робота є невід’ємною частиною побудови системи електронної звітності органів ДПС, а також контролю за сплатою ПДВ.
Запровадження такої звітності надасть можливість забезпечити надходження ПДВ у повному обсязі та здійснити відшкодування тим платникам податків, які мають на це право в рамках єдиної системи електронних податкових накладних. На сьогоднішній день запровадження системи електронних податкових накладних можливе з використанням існуючої матеріально-технічної бази та програмного забезпечення.
         Для врахування думки громадськості з приводу запровадження електронної обробки податкової звітності та реєстру податкових накладних ДПА України розроблено анкету.
Шляхом опитування передбачається отримати інформацію про використання платниками в роботі комп’ютерів, підключених до мережі Інтернет, ступінь автоматизації бухгалтерського обліку, наявність програмного забезпечення та можливість формування податкової звітності в електронному вигляді, а також переваги подання звітності в електронному вигляді тощо.
Опитування платників податків проводитиметься всіма органами державної податкової служби.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ