Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка  |  Cуспільство

Дрогобицький нафтопереробний завод ріжуть на металобрухт, - депутат Васюник

Прес-служба депутата ВРУ Ігоря Васюника поширила його заяву, з якої випливає, що в цей час Дрогобицький нафтопереробний завод ріжуть на металолом.

«Уряд Миколи Азарова або ж веде планове знищення української нафтопереробної галузі, або ж з заплющеними очима спостерігає за негативними тенденціями, які панують у цьому секторі економіки.

До 1991 року потужності вітчизняних заводів з переробки нафти становили понад 50 млн т. сировини в рік. Для порівняння, це більше, ніж всі НПЗ країн Варшавського договору разом взяті. Нафтопродуктами забезпечувалась не тільки Україна, але і значна європейська частина Росії та Білорусії. Згідно з даними Державної служби статистики ще в 2009 році в Україні перероблялось 11,5 млн т. сировини в рік. В 2012 році цей показник становить вже близько 4,5 млн т., тобто відбувається колосальне падіння. Взамін вітчизняних нафтопродуктів, ринок заповнюють імпортом. За останні три роки частка імпорту зросла з 39% до 76% в 2012 році. Для порівняння, у 2006 році частка імпорту становила 22%, а перероблялось біля 14,5 млн т. щорічно нафти.

Сьогодні пересічний українець змушений на АЗС купувати не вітчизняний, а імпортний бензин. Виникає швидше риторичне питання, хто на цьому заробляє. Якщо європейського рівня життя з цією корумпованою владою українцям ще довго доведеться чекати, то європейські ціни на пальне ми вже отримали.

2012 рік також став знаменним у нафтопереробній сфері ще однією подією: зупинився НПК «Галичина» у Дрогобичі. Збудований 1859 року і пізніше модернізований, не переставав працювати навіть в умовах німецької окупації в 40-х роках. Нині до мене звертались мешканці Дрогобича, що вночі з території НПК «Галичина» вивозять металобрухт, на який ріжуть завод, а також демонтують обладнання. Найближчим часом ми винесемо це питання на обговорення міжфракційного депутатського об’єднання «Львівщина», - йдеться у заяві Народного депутата України від фракції «Батьківщина» Ігоря Васюника.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ