Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Другий ЕКО-Форум «Воді і Енергія» зібрав у Львові понад 200 спеціалістів

Сьогодні, 7 жовтня, у Львові стартує ІІ Міжнародний ЕКО-Форум «Вода і Енергія». Під час нього експерти говоритимуть про впровадження новітніх технологій очищення комунальних стічних вод та утилізації їхніх осадів, використання осадів як вторинної сировини, створення умов для реалізації екологічно сприятливих стратегічних рішень. Ключовою темою ЕКО-Форуму буде вирішення екологічних проблем і впровадження альтернативних джерел енергії. Повідомила прес-служба ЛМР.

Метою Форуму є створення платформи для обговорення та впровадження в Україні провідних європейських екологічних технологій і досвіду виробництва енергії з відновних джерел, зменшуючи таким чином  звичайні ресурси природного газу і електроенергії, як це є у Данії, Швеції, Польщі. Такий напрямок має стати стратегічним і для України. Зокрема, Данське посольство в Україні представить досвід Данії у збільшенні частки альтернативної енергії і зменшення частки викиду СО 2.

В ЕКО-Форумі візьмуть участь українські урядовці, представники муніципальних органів, іноземні інвестори, міжнародні та українські експерти в галузі водопостачання та каналізації, представники підприємств харчової промисловості, постачальники інноваційних екологічних технологій, вчені і громадські організації.

«Вже вдруге у Львові збиратимуться експерти галузі та провідні міжнародні фахівці для обміну досвідом впровадження екологічних технологій. Обговорюватимуться й питання енергонезалежності та перетворення осаду в енергетичні ресурси. Під час дискусій ЕКО-Форуму матимемо змогу узагальнити та використати успішний європейський досвід і заощадити час, уникаючи серйозних помилок. Очікуємо понад 200 людей, більшість з яких – керівники водопровідно-каналізаційного господарства України (Суми, Черкаси, Дніпро, уся Західна Україна), представники впровадження інновацій в галузі очищення стічних вод із 7 країн світу, представники Міжнародних фінансових інституцій, які надають кредитні та грантові кошти на фінансування шляхів вирішення екологічних проблем», - зазначають організатори форуму. Також додають, що особливим гостем Форуму буде Казімеж Куйда, голова Фонду охорони природного навколишнього середовища Республіки Польща, який протягом 25 років фінансує екологічні проекти, а сьогодні – інвестує у програму фінансування екологічних проектів в Україні, які матимуть позитивний вплив на стан річки Західний Буг.

У рамках ЕКО-Форуму відбудеться круглий стіл на тему «Фінансові інструменти для реалізації природоохоронних проектів і проектів в області енергетики, збереження природних ресурсів» з представниками міжнародних донорських організацій, Європейського банку реконструкції і розвитку, Фонду Східноєвропейського партнерства з питань енергоефективності та екології E5P, Північної екологічної фінансової корпорації NEFCO.

Також у рамках Форуму Львівська міська рада підпише договори-гарантії  з НЕФКО та ЄБРР за проектом «Реконструкція очисних споруд та будівництво станції переробки мулу для очищення та утилізації стічних вод і виробництва біогазу для когенерації у Львові». Із боку міськради участь у підписанні візьме міський голова Львова Андрій Садовий, з боку НЕФКО – Старший Інвестиційний Менеджер Бо Ніхус та виконавчий віце-президент Карі Хоманен, а з боку ЄБРР – асоційований директор і старший банкір установи Денис Гайовий.

Нагадаємо, Львів розпочав співпрацю з НЕФКО, ЄБРР та Е5Р щодо проекту побудови біогазової станції на комунальних очисних спорудах. «Вже незабаром розпочнеться реальна частина реалізації проекту. Буде оголошений тендер на проектувальника. Проект передбачає, що мул на очисних спорудах будуть переробляти. В процесі збродження утворюється біогаз, який буде когенеруватись у електроенергію. Ця електроенергія буде використовуватись на роботу очисних споруд. Загалом, очисні споруди споживають третину електроенергії, яку використовує ЛМКП «Львівводоканал». Реалізація проекту дасть можливість досягнути скорочення викидів СО 2, покращення якості стічних вод.

Загальна сума проекту: НЕФКО – 5 млн євро, ЄБРР – 15 млн євро, грант від Е5Р – 7,5 млн євро. Очікуване дофінансування з бюджету міста – 4 млн євро», - повідомили в ЛМКП «Львівводоканал».

ЕКО-Форум відбуватиметься за організаційної підтримки Львівської міської ради, ЛМКП «Львівводоканал», Посольства Данії в Україні та Асоціації підприємств житлово-комунального господарства «Укрводоканалекологія». Партнерами форуму стали компанії Ekolog, Suez, Riko, Inwatech, Ostara, Євротрубпласт, Ензим, Барком, HD Partners.

Як зазначають організатори, ЕКО-Форум відбувається у Львові вдруге, але у планах – зробити такий захід традиційним, з метою обговорення екологічних проблем в Україні. «Необхідність вирішення серйозних екологічних питань у місті щодо очищення води та стоків, отримання екологічно чистої енергії, впорядкування переробки сміття сприяли виникненню ідеї зібрати найкращі світові практики та досвід для використання у Львові й поділитися такими знаннями з усіма регіонами України», – додають організатори.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ