Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«Дударику» сьогодні виповнилось 35 років

17 жовтня 2006 року Львівська державна чоловіча хорова капела «Дударик» святкує своє 35-річчя — про це сьогодні, 17 жовтня 2006 року, під час прес-конференції повідомив художній керівник капели, заслужений діяч мистецтв України Микола Кацал. За його словами, з цієї нагоди 21 жовтня цього року у Будинку органної та камерної музики відбудеться концерт хорової капели «Дударик» за участю симфонічного оркестру «Леополіс»,  Світлани Мамчур (сопрано), Софії Паламар (мецо-сопрано), Василя Понайди (тенор), Андрія Хавунки (бас) та Володимира Сіренка (диригент). У програмі концерту — «Нельсон меса» Й. Гайдна, твори зарубіжних та українських композиторів XVII-XXI століть.
Також 22 жовтня цього року у Львівській обласній філармонії відбудеться ювілейний концерт «Дударика» за участю Мукачівського хору хлопчиків, фольклорного ансамблю «Веселка» (Білгород-Дністровський), фолькового гурту «Бурдон», хору «Дударик - назавжди», симфонічного оркестру «Леополіс». У програмі концерту — народна та молодіжна музика, твори українських композиторів XVII-XXI століть.
Лауреат державної премії ім. Т.Г. Шевченка хорова капела хлопчиків та мужчин «Дударик» заснована 1971 року при Українському музичному Товаристві. Як аматорський колектив існує до 1989 року. Завдяки зусиллям засновника і диригента Миколи Кацала та його колег Любові Кацал та Лесі Чайківській відкрито першу в Україні хорову школу хлопчиків «Дударик». У 2000 році — «Дударик» отримав статус «Державна хорова капела».
Основними напрямками творчості капели є: духовна музика; українська національна класика; світова класика; пісні для дітей та молоді; український та світовий фольклор; професійна інтерпретація фольклору.
Концертний репертуар капели «Дударик» містить концерти для хору: Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Бєрезовського; колядки та щедрівки в опрацюванні - Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця, Філарета Колесси, Станіслава Людкевича.
Перспективним напрямком роботи капели є створення на базі хорової школи та хорової капели Національного молодіжного центру хорової культури.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ