Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Директор «Арени Львів» планує заробляти на конференціях та дискотеках

Після офіційного відкриття «Арени Львів» 29-го жовтня 2011 року, стадіон розпочав активне функціонування. Спочатку на арені провели перший матч – товариську гру національних збірних України та Австрії, а згодом, після підписання угоди оренди, на стадіоні заграли «Карпати». Готуючись до нового футбольного сезону, конкретно з прицілом на Євро-2012, «Арена Львів» вже робить перші серйозні кроки комерційної діяльності. Про управління стадіоном до єврочемпіонату, а також перспективи «Арени Львів» після Євро в ексклюзивному інтерв’ю Інформаційному центру «Україна-2012» розповів директор з експлуатаційних питань стадіону Олексій Жуковін.

Пане Олексію, розкажіть, як відбувається операційне управління «Ареною Львів» після відкриття і чи заробляє вже стадіон?

До чемпіонату в нас зв’язані руки діючими зобов’язаннями: великий концерт ми можемо проводити на стадіоні не пізніше, аніж за 2 місяці до Євро-2012. Тому, враховуючи погодні умови в Україні, якусь велику нефутбольну подію на полі до турніру очікувати не варто, оскільки це не вписується в концепцію європідготовки стадіону.

До чемпіонату ми працюємо за діючим контрактом з футбольним клубом «Карпати», а також використовуємо всі можливості для заробітку, які маємо. У наших планах проведення конференцій та банкетів, а також протягом якогось часу перед Євро організовувати на стадіоні картинг.

В свою чергу, основні можливості щодо заробітку стадіону з’являться вже по завершенню чемпіонату. Тоді і будемо підганяти операційну діяльність під українські реалії. Зараз же першочергове завдання – вписати арену в туристичну концепцію міста. За рік Львів відвідує більше мільйона гостей, відповідно, від того наскільки ми розробимо на стадіоні цікаві атракції для цих людей – і буде залежати успішність нашої туристичної діяльності.

Поділіться деталями контракту з «Карпатами». У чому виграш від нього для «Арени Львів»?

Футбольний клуб «Карпати» - так би мовити, «основний клієнт» стадіону. Усі розуміють, що у Львові «Карпати» та арена не можуть жити один без одного. Наш виграш – стадіон отримує «домашній» клуб. Виграш клубу – новий рівень комфорту з вболівальників.

Власне, окрім футбольної складової, якими ще ресурсами для комерції володіє львівський стадіон?

«Арена Львів» має ресторан, який розрахований на розміщення 400-500 людей. Приблизно такого ж масштабу ми можемо приймати банкети та різні святкування. Зважаючи на те, що наш ресторан найбільший за площею у Львові, а також враховуючи традиції міста, впевнений, що наша пропозиція стане дуже популярною.

Щодо конференц-сервісу, то всі наявні площі ми готуємо з орієнтацією на чемпіонат. Лише після турніру ми зможемо запустити в роботу найбільший конференц-центр Західної України. Він зможе надати гостям комфортні умови перебування, а також можливість реалізувати безліч ідей: кейтеринг, паркінг, набір послуг, креативні задумки тощо.

У чому унікальність конференц-центру «Арени Львів»?

Після Євро стадіон буде готовий в одному своєму залі прийняти до 500 осіб. А таких приміщень ми плануємо два, а можливо і три. Все це залежатиме від попиту на такі послуги. Сам конференц-сервіс – дуже гнучкий: з одного приміщення можна зробити два-три зали, відповідно, прийняти події менших масштабів.

Ви згадали за кейтеринг. Плануєте винаймати якусь службу чи створювати свою?

Вже найближчим часом буде налагоджена робота кухонного обладнання, а також плануємо підписати договір з кейтеринговим оператором. Останній зможе надати гостям той сервіс, який вони розраховують отримати, прийшовши на цей об’єкт. Поки що це буде окремий оператор, оскільки, як показує практика, дуже рідко стадіони мають свої служби харчування. Для прикладу, в Європі таку має лише англійський «Олд Траффорд» та зараз налагоджує «Донбас Арена». На всіх інших аренах кейтеринг працює за наймом. Перш за все, це пов’язане з роботою персоналу, який треба залучати у великій кількості тільки на окремі масові події, які відбуватимуться не так вже й часто. Також великого значення набуває збут залишків продукції.

Розповідаючи про потенційні ресурси для комерції арени, ви не згадали про фан-кафе. Чи планується такий традиційний для стадіонів об’єкт на «Арені Львів»?

Концепція фан-кафе стадіону – на стадії розробки. У ньому є свої плюси, пов’язані зі залученням до його роботи різних служб арени, але і є мінуси. Вони стосуються віддаленості стадіону від центру міста. Відповідно, воно більше функціонуватиме в дні поєдинків, однак ми зараз розглядаємо різні варіанти його використання у нематчеві дні.

Враховуючи важливість розвивати бренд стадіону спільно з «Карпатами», збираємося основний акцент у фан-кафе робити саме на досягнення, історію та популярність львівського футболу в обличчі найуспішнішого у місті клубу.

Як арена використовуватиме свої скай-бокси?

Це найвищий рівень гостинності стадіону. Маємо 14 скай-боксів на 12 місць у кожному. Окремо також функціонує Президентський скай-бокс.

Наразі, зважаючи на розташування стадіону, я не бачу інших можливостей для експлуатації скай-боксів, окрім як на період футбольних матчів. Так, як свої бокси здає в оренду НСК, львівська арена не може. І загалом, площа цих приміщень не така вже і велика, щоб її обов’язково якось використовувати. Є у наших планах проведення на стадіоні щотижневих великих дискотек. Можливо, рівень скай-боксів тут буде використовуватися під віп-лаундж. Інших планів комерційного використання цих приміщень поки що не бачу.

Відомо, що серед усіх стадіонів Євро-2012 «Арена Львів» має найбільший паркінг. Скільки авто він може прийняти?

Стоянка споруджена за вимогами УЄФА. Основні площі будуть задіяні під автобуси та машини різних цільових груп (родина УЄФА, бізнес-сегмент). Загалом паркінг розрахований на 4500 автомобілів, але враховуючи досвід попередніх великих подій, в район арени, за рахунок пристадіонних доріг та інших стоянок, може бути здійснений доїзд до 7500 авто. Це великий показник, який свідчить про те, що можливо паркінг доведеться розширяти на важливих матчах «Карпат», збірної України та масштабних концертах, щоб усі бажаючи могли приїхати своїм автотранспортом.

Щодо використання паркінгу в нематчеві дні, то ми розглядаємо варіант організації тут картинг-траси. Як зійде сніг – плануємо цим займатися. Окрім цього, в нас вже є досвід проведення на стадіоні «Honda Open Cup». Враховуючи, що ця подія відбулася 8-го січня, можна назвати її досить успішною. Коли ж на стадіоні з’являться додаткові сервіси для відвідувань, в тому числі картинг,  - проведення такого роду подій стана набагато цікавим для львів’ян і стадіону.

Чи плануєте організовувати екскурсійні тури?

Зараз ми розробляємо програму інтеграції стадіону в екскурсійні маршрути Львова. Можна буде організувати екскурсію на арену по одному або кільком туристичним маршрутам міста Лева, а також в один із тих днів, які будуть виділені під екскурсію. Зараз ми тільки розпочинаємо цю роботу, але тури запрацюють лише після того, як усі служби стадіону повноцінно функціонуватимуть. Плануємо, що екскурсія буде коштувати близько 50 гривень. Також передбачаються різноманітні бонусні програми для дітей, студентів, пенсіонерів.

Поряд з цим, ведемо перемовини з клубом «Карпати», щоб частина екскурсії стосувалася львівської футбольної історії. Відповідно, до таких турів потрібно буде залучити когось із теперішніх або екс-гравців «біло-зелених».

За вашим планом, як «Арена Львів» може залучити маси для відвідин своїх об’єктів?

Поряд зі стадіоном є досить серйозний торговельно-розважальний центр «Кінг Кросс», який користується досить великою популярністю серед міщан. Він на відстані півтора кілометра від арени.

Тобто перед нами стоїть завдання зробити так, щоб люди могли почувати себе комфортно на стадіоні на вихідних або вечорами. Окрім організації екскурсій, враховуючи цікавість матчів, що будуть на «Арені Львів» під час Євро, є ідея створити музей про підготовку та проведення Євро спільно з музеєм «Карпат».  Разом з ним плануємо також організувати роботу магазину сувенірів Львова, стадіону та клубу.

«Україна-2012»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ