Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Диск із записом львівських музикантів вийшов в Італії

В Італії вийшов CD-диск із двома фортепіанними концертами Франца Ксавера Моцарта, записаними у Львові. Твори виконали солістка Ольга Здоренко та камерний оркестр Collegium Musicum (нині відомий як Ukrainian Festival Orchestra) під керівництвом Івана Остаповича.

Перший та Другий концерти для фортепіано з оркестром прозвучали наживо 25 лютого 2017 року у Львівській національній філармонії. Саме тоді запис здійснила італійська фірма Flippermusic, а нещодавно вийшов CD-диск під лейблом Classical White Label.

Франца Ксавера Моцарта, наймолодшого сина Вольфганга Амадея, часто називають “львівським Моцартом”, адже саме у Львові він провів більшу частину свого творчого життя. Його музична спадщина хоч і не така об’ємна, як у батька, але вражає кількістю й різноманітністю творів.

Прем'єра Другого концерту для фортепіано з оркестром Мі-бемоль мажор, op. 25, відбулася у Львові 1818 року, напередодні від'їзду Франца Ксавера Моцарта у довгий концертний тур. У цій масштабній роботі набагато яскравіше чути риси нового романтичного стилю. Концерт об'єднує творчу зрілість композитора, багатство образів і мужність використовувати нові зображальні техніки, – відзначила професор, музичний критик Любов Кияновська.

“Відома піаністка Ольга Здоренко надзвичайно різноманітно інтерпретує ці два концерти Ф.К. Моцарта, такі різні за художніми образами та стилістичними характеристиками”, – зазначила Кияновська.

Диск згодом можна буде придбати у Львівському органному залі.

Довідка.

Піаністка Ольга Здоренко почала займатися фортепіано у віці чотирьох років. Її батько – керівник Київського симфонічного оркестру, а мати – піаністка. У 17 років Ольга дебютувала на сцені Київської філармонії з концертом Рахманінова. Отримала безліч нагород на міжнародних конкурсах, а нині сама судить престижні змагання музикантів. Здоренко співпрацює з багатьма європейськими оркестрами та виступає як камерна виконавиця, активно записується у студіях звукозапису зі світовим ім'ям.

Камерний оркестр Collegium Musicum був заснований у Львові 2014 року на платформі однойменної концертної агенції дириґентом Іваном Остаповичем та поетом, літературознавцем Тарасом Демком. За кілька років оркестр став відомим в Україні та за кордоном, брав участь у міжнародних музичних фестивалях. Співпрацював із такими відомими дириґентами, як Лев Маркіз, Сіґізвальд Кьойкен, Теодор Кухар, піаністами Андрієм Гавриловим, Антонієм Баришевським, Вадимом Холоденком, Дмитром Чоні, скрипалями Бенджаміном Гілмором, Сергієм Островським, Кирилом Шараповим, Ігорем Завгороднім, Орестом Смовжем, Корі Церовшеком, Ноа Бендікс-Белґлі, віолончелістом Денисом Северином, співаками Крістіаном Хільцем, Річардом Решем, Тетяною Журавель та ін. На початку 2018-го оркестр пережив значне оновлення. Тепер він відомий як Ukrainian Festival Orchestra і має на меті створення записів української класичної музики та її популяризацію у світі.

Дириґент Іван Остапович – один із засновників камерного оркестру Collegium Musicum, нині є директором Львівського органного залу. Остапович працював із Національним симфонічним оркестром, оркестрами Московської та Львівської філармоній, INSO-Lviv. Він є співорганізатором таких музичних фестивалів, як Bach Music Days, Lviv Hindemith Fest, Bach-marathon, Lyudkevych Fest. Співзасновник Міжнародного конкурсу композиторів у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ