Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Джемільов: Проти кримських татар готують погроми

Глава Меджлісу Мустафа Джемільов заявляє, що в Криму найближчим часом очікуються силові акції влади, спрямовані проти кримських татар.

Зокрема, як зазначив Джемільов, відомо, що дуже складна проблема кримських татар - земля.

"Земельне питання в Криму - кричуща несправедливість по відношенню до людей, що повернулися на Батьківщину. Їм не тільки не повертають те, що було незаконно відібране під час депортації, але вони позбавлені і можливості брати участь у приватизації сільськогосподарської землі", - сказав він.

Тому, за словами голови Меджлісу, кримські татари змушені забирати земельні ділянки в явочному порядку: "Зараз говорять, що в загальній складності кримським татарам виділено близько 49 тисяч земельних ділянок. Так з них близько 46 тисяч - результат самозахоплень, пізніше узаконених. Якби суворо слідували того, що належить, то кримські татари взагалі були б без землі".

Останнім же часом, за словами Джемільова, порушено багато кримінальних справ проти десятків людей, які вже отримали повістки. "Їм інкримінують самовільне захоплення землі, а тому не складно припустити, що скоро цю землю почнуть забирати", - підкреслив він, відзначивши, що мова йде про близько 1300 гектарів по всьому Криму.

На його думку, для виконання таких можливих рішень судів найімовірніше прийде спецназ і "видворить звідти всіх кримських татар".

"У будь-якому випадку, нічим хорошим це не закінчиться. Може дійти до кровопролиття. Особливо це реально там, де на ділянках вже побудовано житло і людина витратила усе, що мала, на будівництво. Будинки будуть зносити разом з людьми. Природно, реакція буде непередбачувана", - зазначив політик.

"Мова не йде про законність, видно відверті репресивні дії проти кримських татар. Мабуть, розраховують залякати нас", - резюмував Джемільов.

Нагадаємо, раніше голова Ради міністрів Автономної республіки Крим Василь Джарти попросив лідера меджлісу кримсько-татарського народу Мустафу Джемільова переконати кримських татар звільнити самовільно захоплені землі. У відкритому листі Джемільову кримський прем'єр попередив, що в іншому випадку проблема буде вирішена з залученням силових структур.

У 2007 році спецназ зруйнував десяток татарських "самобудів" на Ай-Петрі: кафе і закусочні зі стравами національної кухні, прокат квадрациклів, катання на верблюдах і конях.

Більшість будівель на території, яка відноситься до Ялтинського гірничо-лісового природного заповідника, були зведені без дозволу. Заповідник подав до суду на цих підприємців і виграв його. Але судовиконавцям протягом двох років не вдавалося знести самобуди і для цього довелося проводити цілу спецоперацію. Кримська влада не квапилася з прийняттям рішучих заходів, щоб не загострювати ситуацію на півострові. Справа зрушила з мертвої точки після того, як на англійському каналі ВВС показали фільм про те, що насувається екологічна катастрофа на Ай-Петрі.

Опір господарів самобудів був придушений за лічені хвилини бійцями загонів спецназу "Сокіл" і "Беркут". Начальником кримської міліції у той час був Анатолій Могильов, повідомляють Подробности.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ