Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Джейкоб Шоу - один із провідних віолончелістів Європи у Львівському органному залі

Його називають одним із провідних молодих віолончелістів у Європі. 21 квітня він уперше виступить в Україні – у Львівському органному залі.

Джейкоб Шоу (Jacob Shaw) минулого місяця відсвяткував тридцятиріччя. “Найбільше я радий тому, що у свої тридцять я нарешті не зважаю на людей, які судять мене”, – сказав він у свій День народження. І справді, його досягнення говорять самі за себе.

Джейкоб народився у Лондоні, в родині професійних музикантів: його батько – альтист, сестра – скрипалька. З усіх струнних Джейкобу найбільше подобалася віолончель. Спочатку він навчався у Школі Єгуді Мєнухіна у Сюрреї. Потім вступив до престижної французької École Normale de Musique de Paris і став наймолодшим випускником школи серед віолончелістів. Звання магістра Шоу отримав у Академії Леопольда Моцарта у Німеччині, а завершив своє навчання як соліст у Королівській датській академії музики у Копенгагені. Це місто так сподобалося музиканту, що він обрав його своїм постійним місцем проживання.

Шоу грав на найпрестижніших майданчиках, таких як Карнегі-Холл, Берлінський драматичний театр, Гуанчжоу опера та Альберт-холл. Став лауреатом 16-тьох конкурсів протягом десяти років. Разом із батьком та сестрою заснував Міжнародний фестиваль камерної музики у Франції.

Джейкоб Шоу активно концертує по Європі, Азії, Північній Америці, даючи по 80 концертів на рік. Пропагує класику серед молоді, поєднуючи музику з іншими видами мистецтва, навіть з кулінарним! Дає благодійні виступи у тюрмах і сиротинцях, залюбки проводить майстер-класи.

Симфонія-концерт для віолончелі з оркестром Сергія Прокоф’єва у виконанні Джейкоба Шоу

Але наймасштабніший проект Шоу – Scandinavian Cello School. Участь у школі для віолончелістів є безкоштовною – усі витрати покривають спонсори. Двічі на рік найкращі виконавці проходять кількаденне навчання у музичних таборах, останній з яких відбувається цими днями у Біловезькій Пущі на території Польщі. А одразу після нього Джейкоб уперше відвідає Україну.

Концерт за участі Джейкоба Шоу та Ukrainian Festival Orchestra під дириґуванням Івана Остаповича відбудеться 21 квітня у Львівському органному залі. У програмі – Allegro appassionato Каміля Сен-Санса, частина Air із Оркестрової сюїти №3 Йоганна Себастьяна Баха, Елегія для віолончелі та оркестру Габрієля Форе, Угорська рапсодія Давіда Поппера та Ноктюрн з циклу Чайковського “Шість п’єс” у перекладенні для віолончелі та оркестру.

Ось як виконував Шоу Угорську рапсодію, коли йому було 19 років.

Ukrainian Festival Orchestra, раніше знаний як камерний оркестр Collegium Musicum, заснований на базі однойменної музичної агенції, яка проводить багато заходів із популяризації класичної музики. За чотири роки існування оркестр став відомим в Україні та за кордоном, брав участь у міжнародних музичних фестивалях, співпрацював із музикантами зі світовим ім’ям. Лише цього сезону оркестр виступав разом із Хором ім. Г. Верьовки, дириґентом Теодором Кухарем, піаністом Вадимом Холоденком, скрипалями Корі Церовшеком, Ноа Бендікс-Белґлі, співачкою Тетяною Журавель та іншими. На початку 2018-го оркестр пережив значне оновлення. Тепер він має назву Ukrainian Festival Orchestra і планує створення записів української класичної музики та її популяризацію у світі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ