Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

Екологи радять через пожежу на Грибовицькому смітєзвалищі ізолювати дітей

Пожежа на Грибовицькому сміттєзвалищі завдає шкоди атмосфері та може становити небезпеку для здоров’я людей. Про це сьогодні, 8 червня, в коментарі Гал-інфо розповіла еколог 1-ої категорії, член ГО «Екологія-Право-Людина» Алла Войціховська.
Варта1

«На Грибовицькому полігоні складувалися різні побутові відходи – це поліетилен, автомобільні шини, паралон, пінопласт, ДВП, ДСП та інші будівельні відходи. При низькій температурі горіння, як це є зараз, викиди від спалювання таких відходів є дуже небезпечними. В атмосферу при спаленні таких відходів викидаються такі небезпечні сполуки як діоксини, бензопирени, формальмальдегіди, ціаністий водень, фосгени та інші сполуки. Фосгени, які виділяються при горінні пінопласту, є надзвичайно небезпечними, адже при прямому контакті з таким горінням третій вдих є смертельним для людини», - розповіла еколог.

За її словами, при пожежі на Грибовицькому сміттєзвалищі ці речовини в повітрі мігрують та розсіюються.

«Концентрація їх у Львові безперечно є значно меншою. Найбільшою концентрація може бути біля сміттєзвалища, тому безумовно страждають люди, які мешкають у безпосередній близькості від пожежі. Однак, заміри атмосферного повітря потрібно проводити на різних відстанях, щоб визначити потенційну загрозу. В першу чергу мешканці навколишніх сіл мають не відкривати вікна в будинках та по можливості ізолювати дітей, а ще краще вивезти їх у безпечне місце», - сказала вона.

За її словами, сміттєзвалище і раніше загорялося, але не в таких масштабах.

Вона наголосила, що на сьогодні найперше потрібно загасити пожежу.

«Потрібно першочергово загасити пожежу, щоб метан не горів. Потім можна буде перешарувати сміттєзвалище інертними матеріалами – це може бути глина, або пісок», - пояснила Алла Войціховська.

Вона також наголосила, що за словами її колег-екологів, у Львові через пожежу на Грибовицькому полігоні ТПВ вже є смог на вул. Липинського в районі вул. Щурата та вул. Топольна.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ