Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Екологи закликають не палити сухих трав, оскільки це загрожує життю флори та фауни

Управління екології у Львівській області закликає мешканців Львівщини не спалювати сухих трав на болотах та полях. Про це „Гал-info” повідомили в управління екології у Львівській області.
Горіння трав призводить до забуднення атмосфери викидами важких металів. При згорянні однієї тонни рослинних залишків утвориться близько кілограма мікрочастинок диму. У їхній склад входять оксиди азоту, чадний газ і безліч канцерогенних органічних сполук. У тліючих без доступу повітря листках виділяється бензоперен, речовина, що викликає в людини ракові захворювання. У димі також дуже високий вміст сполук свинцю, ртуті й інших важких металів. Присутні в ньому і діоксини. Діоксин здатний впливати на ендокринне і репродуктивне здоров’я людини. Основна небезпека в тому, що ця речовина нагромаджується в жировій тканині, печінці, селезінці, нирках з відповідними хворобами в цих органах. За 7 років виводиться лише половина того діоксину, що потрапляє в організм.
Також екологи занепокоєні тим, що у сухій траві згоряють корисні комахи та плазуни. Спалювання листя спричиняє руйнування ґрунтового покриву: під спаленим листям чи травою, від важких металів, утворених при горінні, гинуть мікроорганізми. Усупереч загальноприйнятій думці, попіл - дуже погане добриво: корисні для рослин речовини розкладаються у вогні, перетворюючи у вуглець і лужні речовини, що рослинами не засвоюються. Крім цього, вогонь знищує насіння й коріння трав'яних рослин, пошкоджує нижні частини дерев та кущів.
Не менше збитків спалювання сухої трави приносить і тваринному світу. Зокрема гинуть маленькі зайченята, лисенята та інші звірі. Також небезпека загрожує життю птахів, які гніздяться на землі, та їхньому потомству.
Усе це при спалюванні становить чималу небезпеку для здоров’я людей, особливо астматиків, алергетиків тощо.
Нагадаємо, стаття 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення регламентує відповідальність за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ