Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Економічне зростання – це коли сьогодні людина за свою зарплату може купити більше товарів, аніж вчора, – Олександр Олійник

Державний комітет статистики оприлюднює офіційні показники обсягів промислового виробництва, але неофіційні значно більші офіційних показників. Так вважає директор аналітичного агентства «Українська марка» Олександр Олійник.
«Держкомстатистики оприлюднює офіційні показники обсягів промислового виробництва, але ж є і неофіційні – тіньові, які значно більші від офіційних показників, тому можна говорити про те, що зростання промислового виробництва до рівня 1990 року відбулося вже давно, – каже в коментарі «Гал-info» Олександр Олійник. – Тому віце-прем’єр Азаров, якщо хоче, то нехай тішиться з приводу цих показників. Але виходячи з якісних параметрів, які говорять про реальне зростання економіки, треба говорити про інше – що виробляється і що можна сьогодні купити. Якщо в 1990 році вироблялися танки, то в 2006 році вироблялися «Таврії». Тому важливо, чи купить хтось товар, який виготовляє вітчизняна промисловість. Крім того, треба враховувати те, що може купити людина сьогодні на свою зарплату, а що вона могла купити вчора, чи в 1990 році. Якщо сьогодні вона може купити більше товару та якісніший товар, аніж учора, то так – це економічне зростання, але якщо навпаки – то треба говорити про економічний спад».
Щодо прогнозів промислового зростання, то експерт вважає, що рівень економічного зростання залишиться сталим в 2007 році. «Є стійка динаміка стабільного зростання промислового виробництва, однакова як в 2004 році, так і в 2006 році. Обсяги промислового виробництва фактично є стабільними, лише по грошових показниках відбуваються зміни – товар дорожчає відповідно з подорожчанням вартості виробництва», -- говорить Олійник.  
Нагадаємо, що, за інформацією державної статистики, зростання промислового виробництва у 2006 році становило 6,2%. У цілому обсяг промислового виробництва в Україні становив 100,8% порівняно з 1990 роком. Як наголосив перший віце-прем'єр Микола Азаров, від часу проголошення незалежності і до 1999 року промислове виробництво знаходилось у стагнації, його падіння становило до 40% порівняно з 1990 роком. З 1999 року розпочалося поступове відтворення обсягів промислового виробництва, сягнувши в 2005 році 94,9% від рівня 90-го року, а в 2006 – 100,8%. При чому серед регіонів у Дніпропетровській області економічне зростання досягло 77,3%, у Донецькій – 76,3%, Харківській – 84,2%, Херсонській області – 44,8%.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ