Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Експерт пояснив, як відбуватиметься перехід парафій УПЦ МП до ПЦУ

Процес переходу парафій від української православної церкви московського патріархату до Православної Церкви України має два виміри: церковний та юридичний.

Церковний вже зараз розпочався, а для юридичного переходу необхідно пройти відповідну до статуту парафії процедуру. Про це журналісту УНН розповів експерт з релігієзнавства Дмитро Горєвой.

"Перейти з церковної точки зору вони можуть і вже це роблять: не поминають Онуфрія, не поминають Кирила, а поминають Епіфанія. Але, щоб закріпити це законодавчо, потрібно дотримуватись усіх процедур, щоб ПЦУ була зареєстрована. А наскільки мені відомо, ще не зареєстрована релігійна організація Православна Церква України, до якої могли б юридично приєднуватись локальні парафії", - сказав Горєвой.

Він пояснив, що у кожної парафії є статут, у якому прописана процедура, за якою ухвалюється рішення про перехід парафії в підпорядкування іншій церкві.

"В кожній парафії є власний статут, як статут юридичної особи. Вони різняться. Для парафіяльних зборів і внесення змін до статуту десь необхідні збори усіх парафіян, десь це вирішує рада старійшин, десь це вирішує священик – все це залежить від статуту релігійної громади", - зазначив Горєвой.

Водночас експерт уточнив, що сам статут не може суперечити українському законодавству і в ньому не можуть бути прописані норми, які суперечать законам України.

"Сам статут не повинен суперечити законодавству. Тобто не можна в статуті написати, що дозвіл на вихід парафії дає єпископ, тому що це протирічить законодавству: у нас кожна релігійна парафія є незалежною в організаційно-юридичних питаннях і від єпархій, і від релігійних центрів", - пояснив Горєвой.

6 січня Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради України Андрій Парубій та члени делегації візьмуть участь у Церемонії вручення Томосу, Божественній Літургії (Спільне відправлення Вселенським Патріархом Варфоломієм і Митрополитом Епіфанієм), у Церемонія освячення води у затоці "Золотий Ріг".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ