Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Експерт: «Правий сектор» пробує на зуб ГТС України

Лідер організації «Правий сектор» Дмитро Ярош заявив наступне: «Ми пам’ятаємо, що Росія заробляє гроші, переганяючи нафту і газ на Захід через нашу трубу, – тому ми знищимо цю трубу, позбавивши ворога цього джерела фінансування». Коментує член Спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

Коментар:

У контексті існуючого конфлікту України та Росії організація «Правий сектор» зробила заяву, яку слід розцінити як заявка на «право голосу» у питаннях майбутнього розвитку енергетики України.

Можна сподіватися, що заяви про «знищення труби» в кінцевому результаті не матимуть продовження, оскільки носять більше політичний характер, аніж економічний. Хоча, тепер не зрозуміло від кого захищають ГТС України іще несформована Національна гвардія і СБУ? Від Росії, від «Правого сектору» чи ще від когось? Як відомо, рішення про особливу охорону ГТС ухвалив Кабінет міністрів.

Проте, не сумніваюся, що і надалі заробляти на «трубі» - транзиті газу і нафти, – буде як ЄС і Росія, так і Україна. Адже лише від транзиту газу Україна щороку отримує майже 3 млрд. дол.

Щодо транзиту нафти, то тут заява «Правого сектора» має викликати занепокоєння у Ігоря Коломойського. Адже де-факто його менеджери управляють державною компанією «Укртранснафта», яка щороку транзитує 14 млн. тонн російської нафти до ЄС. І не думаю, що Коломойський буде радий, коли «знищать» трубу «Дружба» на Заході України, що приведе до втрати доходу від транзиту нафти.

Власне, останні заяви «Правого сектору» також мають схвилювати і країни ЄС, які отримують газ і нафту через територію України.

На даний момент «пропозиція» організації «Правий сектор» розглянути варіант фізичного припинення транзиту газу і нафти поки що іде у розріз із офіційною «мирною» політикою уряду України. Але слід зважати на значну автономність у прийнятті рішень з боку «Правого сектору» у порівнянні із урядом України.

Сьогодні «Правий сектор» відіграє самостійну роль у політичному житті країни. Тепер організація стала на один крок ближче, щоб визначати енергетичний курс держави.

Заяву «Правого сектору» щодо «знищення труби» слід розцінювати як намагання прискорити роздуми уряду України на тему яку політику слід займати у переговорному процесі із Росією щодо енергетичних проблем (борги за газ, обсяги транзиту газу і нафти, доля кримського «Чорноморнафтогазу»).

Зрештою, нинішній розвиток подій дає підстави стверджувати, що найближчим часом «Правий сектор» буде готовий сформувати свої вимоги, пропозиції і варіанти розвитку енергетичного сектору – від питання видобутку сланцевого газу компаніями Shell і Chevron, побудови LNG-терміналу, транзиту російського газу, ядерної співпраці із Росією і т.д.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ