Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Енергетики готуються до прильоту лелек: цьогоріч 83 сім’ї бузьків отримають нові "єврооселі" на Львівщині

1/3
Енергетики чотирнадцять років поспіль готуються до прильоту цих пернатих – власними силами виготовляють і встановлюють безпечні “єврооселі” на опорах ліній електропередачі. Про це інформує прес-служба ПрАТ "Львівобленерго".

Як відомо, бузьки зазвичай полюбляють гніздитися на електроопорах і це наражає птахів на небезпеку загибелі від струму. До того ж сусідство електромереж і лелечої домівки призводить до коротких замикань та перерв в електропостачанні споживачам.

Сьогодні безпечну платформу для лелек енергетики встановлювали у с.Бірки Яворівського району. Тут родина бузьків обрала собі для "житла" електроопору на подвір’ї одного з будинків.

Господар помешкання розповів, що вже третій рік, як лелече подружжя оселилося в них на подвір’ї. Щороку виводять нове покоління, чим неабияк потішають всю родину пана Романа Ковпака. "Ці птахи – наш оберіг, а в народі кажуть, що лелека приносить щастя. Чи це правда, ми ще побачимо", – жартує господар і серйозно додає: "От знаю точно, що бузьків ображати не можна".

За роботою працівників "Львівобленерго" мали можливість спостерігати і представники ЗМІ. "Спершу ми знімаємо старе гніздо, далі монтуємо спеціально виготовлену металеву платформу. Таким чином оселя бузьків стає безпечною, адже тепер вона над проводами. На платформу ми додатково прикріпляємо сплетені гілки лози та хмиз зі старого гнізда, аби лелека прийняв нове житло", — розповів журналістам майстер Страдчівської дільниці Яворівського РЕМ Микола Хомишак.

Загалом цьогоріч працівники ПрАТ "Львівобленерго" встановлять 83 платформи під лелечі гнізда, зокрема у Яворівському, Буському, Золочівському, Радехівському, Городоцькому, Пустомитівському, Жовківському, Миколаївському, Жидачівському, Кам’янка-Бузькому, Бродівському, Перемишлянському, Стрийському, Турківському, Сколівському та інших районах.

Енергетики монтують нові помешкання для бузьків від осені до кінця березня, до прильоту птахів з вирію.

За 14 років, відколи ПрАТ “Львівобленерго” долучилося до міжнародної ініціативи “Захист білого лелеки”, на Львівщині облаштували майже півтори тисячі безпечних домівок для лелек на опорах лінії електропередачі. Таким чином енергетики захищають і птахів, і електромережі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ