Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Епіфаній розповів про церковні реформи

Як предстоятель я готовий до певних реформ. Їх треба втілювати поступово. Про це під час спілкування із журналістами в рамках офіційного візиту до Львова повідомив Глава Православної Церкви України Блаженніший Епіфаній.
Прес-сніданок Блаженнішого митрополита Київського і всієї України Епіфанія із журналістами. Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

"Наразі немає повного сприйняття реформ. Ми готові поступово змінюватись і реформуватись, бути більш відкритими для наших вірних, щоб не бути закритою структурою. Ми готові до реформ, які стосуються певних традицій, але що стосується нашого віровчення, то ми не зможемо в цьому напрямку реформуватись, як православна церква.

Щодо адміністративного устрою, то у нас було прийнято рішення напередодні об’єднавчого собору, що усі, хто об’єднуються на час Собору і після нього, зберігають ті позиції, якими вони володіли до 15 грудня 2018 року. З часом, природньо, ми будемо бачити, як саме провести цю адміністративну реформу. Наразі пройшло дуже мало часу і зараз говорити про певні реформи ще рано. Ми будемо робити все з розумом.

Часто запитують про календар. Коли ми побачимо, що буде повна підтримка цієї реформи, тоді втілимо її у життя. Ми бачимо приклади інших церков. Наприклад, Елладська православна церка, де на підґрунті календарної реформи стався розкол. Ми повинні проаналізувати, як такі реформи відбувалися в інших помісних православних церквах, взяти за взірець і втілювати найкраще. Найперше потрібно, щоб наші вірні жили згідно з тими заповідями, які дав нам Господь.

Ми готові відходити від тих російських імперських традицій, які протягом століть укорінювалися в життя православної України. Ми будемо робити відхід від цього поступово. Наші архієреї носять головний убір, який близький до грецької традиції. На Галичині і Західній Україні ці зміни вже відбуваються. Священичий одяг вже давно наслідує грецькі традиції. Якщо це робити примусово, то воно не буде мати сприйняття. Тому ми зараз дали певний дозвіл: хто бажає добровільно та поступово міняє священиче облачення та побутові речі. І ми будемо надалі наближатися до добрих українських традицій в церковному житті.

Зараз розпочали реформувати календар, приділяти увагу вшануванню наших українських святих. Також важливою є реформи духовної освіти. Навіть статут, який ми прийняли 15 грудня, наближений до грецької традиції. Важливо робити все поступово, щоб люди сприймали це з розумінням та радістю, а не з примусу", - сказав Глава Церкви.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ