Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Фахівці вважають, що будівельні та реставраційні роботи, які ведуться на площі Ринок, є незаконними

Будівельні та реставраційні роботи, які ведуться на площі Ринок, є незаконними і грубо порушують чинне законодавство – такого висновку дійшли сьогодні на „круглому столі” за участю представників управління культури та туризму облдержадміністрації, Львівської асоціації розвитку туризму, голови фонду збереження історико-культурної спадщини міста Львова Андрія Салюка
„Проект робіт досі не погоджено, у документації проведення цих робіт ідеться про зовсім різні речі: в одному випадку це заміна замощення на площі Ринок, в другому – її реставрація, в третьому йдеться про реконструкцію інженерних мереж. Крім того, документація взагалі не охоплює роботи, які проводяться на площі Катедральній. Навіть у міжвоєнний період, коли на площі Ринок проводились подібні роботи, це було зроблено фаховіше, мабуть, було більше почуття громадянської відповідальності”, - зазначив під час засідання „круглого столу” завідувач кафедрою реставрації та реконструкції архітектурних комплексів НУ „Львівська політехніка” професор кафедри Микола Бевз. За словами археолога Юрія Лукомського, коли будівельники приступали до проекту, ніхто не зважав на археологічний аспект, більше того, будівельники почали диктувати археологам, як їм робити розкопки. „Сьогодні ми робимо рятівну археологію на тих ділянках, де культурний шар буде точно зруйновано. Хоча насправді там потрібно робити фундаментальні дослідження”, - сказав під час „круглого столу” археолог Інституту українознавства ім. Крип’якевича НАН України Юрій Лукомський.
 Фахівці дійшли думки, що наразі не можна говорити про терміни завершення робіт, а потрібно їх взагалі зупинити і привести у відповідність до чинного законодавства. „Навіть якщо до дня святкування 750-річчя Львова, тобто до 1 жовтня, ще щось десь буде розрито, не впорядковано, то ми будемо експонувати нашим гостям те, що матимемо на той час, як наше досягнення”, - сказав начальник управління збереження історичної спадщини Андрій Левик.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ