Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Фаріон послала Табачника

Сьогодні, 24 січня, під час прес-конференції депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Ірина Фаріон послала міністра освіти Дмитра Табачника у 1937 рік, де він за її словами «застряг на рівні ріг і копит».

Через реорганізацію Національного науково-дослідного інституту українознавства Міністерством освіти, науки, молоді та спорту Ірина Фаріон написала відкритий лист Президенту Віктору Януковичу.

У листі Ірина Фаріон зазначила, що Табачник помилився із місцем проживання: «Вже вдруге я від імені своїх виборців звертаюся з вимогою відставки міністра освіти, що тотально помилився із місцем проживання. Також Діма помилився із місцем свого історичного буття. Десь так застряг на рівні своїх ріг і копит у 1937 році. От власне туди я Діму і посилаю своїм відкритим листом».

Депутат розповіла, що нині в інституті українознавства працює контрольно-ревізійне управління України, яке перевіряє фінансову діяльність інституту. Через це керівника установи, науковця Петра Кононенка усунено від виконання посадових обов’язків.На знак протесту проти усунення із посади Петра Кононенка працівники інституту написали заяви на звільнення.Окрім того, впродовж найближчих трьох місяців науковці, неотримуватимуть заробітної плати.

Ірина Фаріон також зазначила, що ще одним кроком до знищення україноцентричного інституту є нещодавно змінена назва, яка тепер звучить як Національний науково-дослідний інституту українознавства та всесвітньої історії.

Депутат додала, що реоганізацію почали цілеспрямовано для знищення інституту, адже влада зацікавлена в його приміщенні та землі.

«Зрозуміло, що чинна влада, або орда, має апетити щодо землі, на якій розташований сам будинок, і щодо самого приміщення. Але насправді суть в тому, що міністерство освіти в особі Діми Табачника змагається з тим, що цій владі абсолютно непідвладне, - вони змагаються із категоріями духовними. Я погоджуюсь, що матеріальне їм підвладне, але їм не підвладне духовне. А ця установа упродовж 20 років творить фундамент української нації. Проблематика, над якою працюють вчені цієї установи, виразно україноцентрична. Через це Діма Табачник оголошує про реорганізацію», – заявила Ірина Фаріон.

Депутата своїм листом також нагадала Януковичу, що депутати Львівської обласної ради абсолютною більшістю вимагали відставити Дмитра Табачника. Відповідно, Ірина Фаріон звернулася до Януковича: «Ви як Президент зобов’язані адекватно реагувати на відкритих руйнівників духовних основ держави, якщо самі не є втіленням того зла. Табачники минуть, як чорні сторінки історії, натомість вічним є прагнення українців пізнавати себе і панувати на власній, а не чужій землі. Вже вдруге від імени своїх виборців міста Львова звертаюся з вимогою відставки міністра Д. Табачника, що фатально помилився з місцем проживання та свого історичного буття».

Текс листа:

«Пане Президенте! Негативним апогеєм діяльности вашої влади, епіцентром не лише антиукраїнських випадів, а ірраціонально напрацьованої стратегії знищення української ідеї у її найважливіших освітньо-наукових вимірах, а отже, Української Держави, стало міністерство освіти, науки, молоді та спорту на чолі з Д. Табачником. Його новий українофобський крок – так звана реорганізація ННД Інституту українознавства, яку від 1992 року очолює унікальна особистість, науковий і моральний авторитет країни, автор 30-ьох монографій, понад 600 статей, доктор філологічних наук Петро Кононенко – фундатор сучасної наукової концепції українознавства. Інститут зумів об’єднати висококваліфікованих науковців, що за предмет дослідження мають духовну основу буття української нації у її мовних, культурних, історичних, філософських контекстах та напрацювати потужний корпус монографічних і навчально-методичних досліджень, що формують національний спосіб мислення і дій нації. Логічно, що за цим кроком – знищення інших наукових інституцій українознавчої проблематики, добре відоме нам із 20–30 років, коли, до прикладу, спочатку ліквідовано Інститут української наукової мови, а відтак створено радянський покруч Інститут мовознавства тощо.

Гадаю, що очевидне міністерське зацікавлення землею та приміщенням Інституту лише зовнішній вияв знищення установи. Насправді Табачник та його опричники не без допомоги зовнішніх сил із заледве прихованою особистою ненавистю намагаються знищувати осередки українського Духу, не усвідомлюючи, що їм підвладна лише матерія. Українців в Україні не знищити, як не змінити законів природи. Жити в Українській Державі і поборювати її сутність – самоґвалтування.

Нагадаю, що сесія Львівської обласної ради своєю абсолютною більшістю вже зверталася до вас із вимогою відставити міністра-українофоба (рішення № 79 від 09.03.11):

за зменшення прохідного балу з української мови під час вступу до вишів, скасування іспиту з української мови при завершенні бакалаврату та під час вступу до аспірантури, можливість тестуватися мовами національних меншин, переведення на навчання іноземців з державної української мови на російську;

за фальсифікацію української історії через вилучення з неї сторінок про Голодомор, масові репресії українців у 30-80-ті роки, вбивчу більшовицьку колективізацію та атеїстичну чуму ХХ століття, бандерівський національно-визвольний рух та УПА, масштабну повоєнну русифікацію українських шкіл у 50-х роках, історичні події Майдану-2004;

за спотворення шкільної програми з української літератури через вилучення знакових творів про Голодомор та творів національно-патріотичної тематики;

за перетворення шкільного курсу зарубіжної літератури у курс російської літератури, що сповна має переорієнтувати українських школярів на російські духовні цінності та моделі поведінки;

за знищення напрацьованої впродовж років прозорої системи вступу до вишів з рівними можливостям для всіх;

за підготований законопроєкт «Про вищу освіту» з обмеженням прав студентів та централізації керівництва вишами тощо;

за «оптимізацію», себто закриття 640 навчальних закладів;

за «реорганізацію» Українського інституту національної пам’яти тощо.

Ви як Президент зобов’язані адекватно реагувати на відкритих руйнівників духовних основ держави, якщо самі не є втіленням того зла. Табачники минуть, як чорні сторінки історії, натомість вічним є прагнення українців пізнавати себе і панувати на власній, а не чужій землі. Вже вдруге від імени своїх виборців міста Львова звертаюся з вимогою відставки міністра Д. Табачника, що фатально помилився з місцем проживання та свого історичного буття».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ