Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

FATF не включала Україну до “чорного списку

Поширені відомості про включення України до "чорного списку" FATF не є правдивими. У цьому запевнили працівники Державного комітету фінансового моніторингу, - повідомила Асоціація українських банків.

Асоціація провела консультації з цього питання з керівництвом комітету, де підтвердили, що така інформація не відповідає дійсності.

"Жодного рішення щодо внесення України до "чорного списку" FATF не приймала. Більше того, навіть засідання з цього приводу не проводила", - прокоментували в Держфінмоніторингу.

Насправді, пояснюють, на тижні у Страсбурзі відбулося не засідання FATF, а пленарне засідання Комітету експертів Ради Європи з питань взаємної оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (MONEYVAL).

За результатами цього засідання прийняте рішення залишити Україну у другій групі країн, в яких існують недоліки законодавчого поля, пояснюють в українському органі.

"До цієї групи Україна відноситься вже понад два роки. Також існує третя група - країни, які мають стратегічні недоліки національної системи боротьби з брудними коштами, та четверта група - країни, які знаходяться під особливим режимом санкцій", - кажуть чиновники.

До двох останніх груп Україна, за їхніми словами, не відноситься, тому вона ніяк не може бути включена до "чорного списку" FATF. - Економічна правда.

"Розцінюємо розповсюдження неправдивих відомостей як сплановану диверсію, спрямовану на штучне нагнітання паніки та підрив довіри до України і її банківської системи", наголосив перший віце-президент АУБ Володимир Бондар.

Як повідомлялося, низка переважно російських ЗМІ, поширила відомості, що Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) помістила Україну до "чорного списку" за високий рівень корумпованості органів влади.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ