Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ФДМУ наполягає на визнанні недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ „НПК „Галичина” про відчуження об’єктів нерухомості

29 серпня 2006 року у Господарському суді Львівської області слухалася справа за позовом Фонду державного майна України до ВАТ „Нафтопереробний комплекс „Галичина” про визнання недійсним рішення „Про відчуження об`єктів нерухомого майна Товариства”, прийняте на загальних зборах цього ВАТ від 23 травня 2006 року. Рішенням суду, прийнятим 29.08.06, слухання справи відкладено. Про дату та час наступного слухання буде відомо пізніше. Про це повідомляє прес-центр ФДМУ.
Фонд державного майна України наполягає на визнанні недійсним рішення зборів ВАТ „НПК „Галичина” від 23 травня 2006 року „Про відчуження об’єктів нерухомого майна Товариства” у зв'язку з тим, що ці рішення буди прийняті з порушеннями чинного законодавства та інтересів держави. Фонд буде й надалі відстоювати цю позицію в суді.
Нагадаємо, 9 березня 2006 року на засіданні правління ВАТ „Нафтопереробний комплекс Галичина” на вимогу акціонера ВАТ „НПК „Галичина” „CLANG INVESTMENTS LIMITED”, що володіє більш як 10% акцій ВАТ „НПК „Галичина”, було прийнято рішення про проведення позачергових Загальних зборів акціонерів ВАТ „НПК „Галичина” 23 травня 2006 року о 12-00. Зокрема до порядку денного додатково внесли питання про ліквідацію дочірніх підприємств ВАТ „НПК „Галичина” та „Про відчуження об’єктів нерухомого майна Товариства”.
23 травня 2006 року на ВАТ „НПК „Галичина” були проведені загальні збори. Фонд заявляє: включення додаткових питань до порядку денного позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ "Нафтопереробний комплекс – „Галичина” відбулося з порушенням вимог ч. 2 статті 43 Закону України від 19 вересня 1991року №1577-ХП „Про господарські товариства” (зі змінами та доповненнями), якою встановлено, що внесення додаткових питань до оголошеного раніше порядку денного зборів може здійснюватися виконавчим органом акціонерного товариства лише на підставі пропозицій будь-кого з акціонерів, а не з власної ініціативи правління. Фондом державного майна України отримано листа від Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (від 20.06.06), яким підтримується вищезгадана позиція Фонду щодо неправомірності включення правлінням до порядку денного зборів акціонерів двох додаткових пунктів. У результаті проведення загальних зборів акціонерів ВАТ „НПК „Галичина”, було прийнято рішення „Про відчуження об’єктів нерухомого майна Товариства”. Наявність даного прийнятого рішення загальними зборами також суперечить статті 140 Державної програми приватизації, згідно з якою забороняється товариству відчужувати майно (необоротні активи), що належать товариству, та здійснювати операції з борговими вимогами та зобов’язаннями, якщо на дату укладення відповідної угоди балансова вартість таких активів або зобов’язань перевищує суму еквівалентну 14 000 EUR за курсом, встановленим Національним банком України, або перевищує 10 відсотків підсумку балансу ВАТ. Статтею 203 Цивільного кодексу України встановлені вимоги, які є необхідними для чинності правочину. Пункт 1 даної статті визначає, що зміст правочину не може суперечити цьому кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства. Згідно з ч. 1 статті 215 зазначеного Кодексу, підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною вимоги, яка встановлена ч. 1, 3, 5, 6 статті 203 цього Кодексу.
„На підставі вищевикладеного, вважаємо, що рішення „Про відчуження об’єктів нерухомого майна Товариства”, було прийнято всупереч норм чинного законодавства і мають бути визнані недійсними. Виходячи з вищевикладеного та керуючись ст. 203, ч.1 статті 215 ЦК України, ст.2,4,61 Господарського процесуального кодексу України, Фонд державного майна України просить суд, зокрема, визнати недійсним рішення, прийняте на загальних зборах ВАТ „Нафтопереробний комплекс „Галичина” від 23 травня 2006 року "Про відчуження об’єктів нерухомого майна Товариства”, — йдеться в повідомленні Фонду держмайна.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ