Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

ФДМУ поновлює претензійно-позовну роботу у справі повернення в держвласність 30% акцій ВАТ „Нафтопереробний комплекс „Галичина”

 Між Фондом державного майна України та товариством покупців — членів трудового колективу ВАТ „НПК-Галичина” був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ВАТ „Нафтопереробний комплекс „Галичина” розміром 30% статутного фонду товариства від 21.08.1995 N КПП-55. Про це повідомляє прес-служба ФДМУ.

За невиконання грошових зобов’язань (внесення інвестицій розміром 256,5 млн доларів США) ФДМУ було направлено позов до суду по визнанню договору недійсним і поверненню пакета акцій ВАТ у власність держави. Постановою Вищого арбітражного суду України (ВАСУ) від 26.08.1999 позов було задоволено, пакет акцій повернуто в державну власність.
Але за протестом Генерального прокурора постановою Президії ВАСУ від 23.10.2000 скасовані раніше прийняті постанови і реєстратора акцій було зобов'язано зареєструвати зазначений пакет на тих осіб, на яких він був зареєстрований до суду. Справу передали на новий розгляд. В позові ФДМУ про визнання недійсним договору купівлі-продажу пакета акцій ВАТ було відмовлено, апеляційні та касаційні скарги залишені без задоволення. Відмова обгрунтовувалась встановленням новою редакцією Закону України „Про приватизацію держаного майна” граничного терміну виконання договірних зобов'язань тривалістю в 5 років, а не 2 роки.
Перевіркою виконання умов договору у вересні 2001 зафіксовано невиконання грошових зобов'язань. Пакет акцій на цей час було повторно перепродано.
ФДМУ подав позовну заяву з вимогами про визнання недійсним договору купівлі-продажу та повернення пакета акцій у власність держави. Ухвалою Господарського суду м. Києва від 28.12.2002 позов залишено без розгляду. Прийняття такого рішення судом було мотивовано тим, що не надано доказів, що відповідачі є власниками саме спірного пакета акцій. Касаційна скарга залишена без задоволення.
Рішенням Господарського суду м. Києва від 12.03.2003 за позовом покупця - ЗАТ „Господарська спілка „Галичина”, договір купівлі-продажу визнано недійсним. Постановою ВАСУ від 04.06.2003 це рішення було скасовано і справу направлено на повторний розгляд. ФДМУ подав зустрічний позов про визнання недійсним спірного договору. У задоволенні первісного та зустрічного позовів рішенням Господарського суду м. Києва від 09.10.2003 відмовлено. Апеляційні скарги залишені без задоволення. За цей час пакет акцій кілька раз перепродано.
Для продовження роботи з повернення у державну власність пакета акцій ВАТ „НПК-Галичина” Фонду державного майна України потрібна достовірна інформація про його дійсних власників, а також дані про хід відчуження цього пакета.
На даний час Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку здійснює розшук власників пакета акцій.
Зазначимо, що постановою Придніпровського районного суду м. Черкаси від 10.06.2005 заборонено реєстратору зазначених акцій надавати інформацію щодо власників спірного пакета акцій.
Прокуратурою розслідується кримінальна справа стосовно фальсифікації винесеного рішення суду. Після отримання інформації щодо дійсних власників оскаржуваного пакета акцій ВАТ „НПК-Галичина” ФДМУ поновить претензійно-позовну роботу по розірванню вказаного договору та поверненню зазначеного пакета акцій у державну власність.
  Нагадаємо, як повідомляло „Гал-info”, за даними експертів, близько 74% акцій НПК зосереджені у ФПГ „Приват”, 25,5% — у власності держави і фізичних осіб. За даними начальника ФДМУ у Львівській області Наталі Горлач, Держава є найбільшим акціонером, решта акціонерів не мають пакету акцій більше 10%.
     У 2006 році прогнозовані обсяги виробництва НПК „Галичина” становитимуть 1,8 млрд грн. Крім того, заплановано переробити 1,8 млн тонн нафти. Прогнозований прибуток — 50 млн грн. Обсяги інвестиційної програми— 120 млн грн.  У січні-квітні 2006 року НПК „Галичина” зменшив переробку нафти порівняно з аналогічним періодом  2005 року на 45,8% – з 614,0 тис. тонн до 33,6 тис. тонн. У січні–квітні   2006 року Дрогобицький НПК „Галичина” працював на  українській та російській  нафті, бо  казахська на завод не надходила. Українські нафтовики поставили 268,5 тис. тонн, російка нафта на НПК надійшла обсягом 77,2 тис. тонн. Із поставленої  нафти – 345,7 тис. тонн - було перероблено 332,6 тис. тонн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ