Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Фермери і землевласники негативно ставляться до накладання Президентом вето на закон про мораторій на продаж землі

«Я негативно ставлюсь до накладання Президентом вето на закон про мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення. Якщо сьогодні подивитися хоча би на півроку, на рік вперед, то що ж відбудеться в результаті «дикого» ринку землі в Україні? Ми отримаємо непоправні фундаментальні втрати, в тому числі виникне небезпека втрати незалежності української державності», – про це в коментарі «Гал-info» зазначив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич.
«Виходячи із сьогоднішньої ситуації, цілком зрозумілим є той факт, що українській землі потрібен «наркоз». Потрібно відтермінувати ринок землі, однак це не є відповіддю, оскільки постає питання, що далі робити, які нові законопроекти приймати, також прозоро легалізовувати на чіткій правовій базі ринок землі», – зазначив Іван Томич.
«За майже 17 років земельної реформи в Україні перша постанова Верховної Ради, прийнята в 1990 році, поставила питання про довготривалу, виснажливу, до кінця не продуману, а найголовніше законодавчо незабезпечену земельну реформу. Перш за все, перші роки після 90-х були втраченими в плані законодавчого забезпечення і спекуляціями довкола питання щодо приватної власності землі з рівних сил, якраз і було її основним аргументом відсутності формування правової бази. Україна мала можливості до 1995-97 років сформувати відповідну, прозору, зрозумілу законодавчу базу і задіяти потенціал земельного ресурсу на користь, як і селянства, так і підвищення добробуту наших співвітчизників. На жаль, цього не відбулося», – додав президент Асоціації.
«На наступному скликанні Верховної Ради теж доволі суперечливо розглядали питання щодо законодавчого забезпечення після прийняття земельного кодексу. Адже в 2001 році в положеннях земельного кодексу визначалося термін півроку для уряду щодо внесення понад тридцяти законів на розгляд і прийняття їх у Верховній Раді. На жаль, через зволікання практично всіх урядів так і не відбулося повного законодавчого забезпечення. Яскравим свідченням цього є п‘яте скликання Верховної Ради, яке практично нічого не зробило для законодавчого забезпечення і не дало відповіді хто ж буде господарем на українських чорноземах? Навпаки цілком зрозумілим є те, що через майже рік своєї роботи поставило питання щодо продовження мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення. Наразі постав вибір: чи запустити «дикий» ринок без законодавчого забезпечення землі, чи відтермінувати і дати ще один черговий шанс», – коментує земельну реформу Іван Томич.
На думку Івана Томича, «українське село можна розглядати, як виснажений хворобою організм, якому черговий раз ввели «наркоз» для продовження «операції». Однак відповідь по завершенні цієї «операції» так і не зрозуміло, яким чином і коли буде дано. Тому це питання є доволі непростим, як і варіант сьогоднішньої позиції Президента, яку не підтримують ні українські фермери, ні «Партія відродження села» щодо запуску ринку земель сільськогосподарського призначення без законодавчого забезпечення. Також не є вагомим для українського селянина відтермінування цієї проблеми. Найбільш оптимальним було би політичне вирішення щодо швидкого законодавчого забезпечення формування прозорої схеми ринку землі і відповідно відкриття цих можливостей для наших співвітчизників».
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ