Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Філарет назвав можливі терміни надання Томосу про автокефалію

Рішення про створення в Україні єдиної помісної церкви Священний Синод ухвалить наприкінці літа або у вересні. Про це заявив предстоятель УПЦ КП - патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет, передає "5 канал".

За словами Філарета, після цього всі архієреї Київського патріархату, Української автокефальної церкви та Московського патріархату, які зверталися до Вселенського патріарху із проханням про автокефалію, мають зібратися на Об'єднавчий собор.

На ньому оберуть предстоятеля Української Помісної Православної Церкви.

"Сподіваємося, що або наприкінці серпня, або на початку вересня на цьому засіданні Священного Синоду буде прийняте рішення про надання Томосу.

Значить, ми повинні провести Об'єднавчий собор. Хто ми? Ті архієреї, які звернулися до Вселенського патріарху. Цей єпископат на архієрейському соборі повинен обрати єдиного предстоятеля Української православної церкви", - підкреслив Філарет.

Раніше патріарх Філарет назвав заяви про "захоплення храмів" та можливість "громадянської війни" через автокефалію прикладом брехні та дезінформації, які є частиною гібридної війни проти України.

Філарет зауважив, що за українськими законами всі храми і майно належать громадам – чи на правах власності, чи на правах користування, чи на правах оренди.

Філарет запевнив, що насильства після Томосу не буде, а майно належатиме громадам, як і тепер.

Крім того, він запевнив, що Києво-Печерська Лавра буде українською, але коли саме, він не знає.

"Можливо через кілька місяців після Томосу, а можливо через кілька років. Для нас це не має принципового значення – бо ми віримо, що справа Української Церкви є правдивою, а раз на нашому боці правда, то Бог нам допоможе здійснити її. Здійснити мирно і добровільно, без всякого насилля", - розповів Філарет.

Він додав, що ніхто не піде "захоплювати Лавру".

"Ми за ці понад чотири роки не раз самі заявляли, що заклики "йти на Лавру" – це провокація, яка грає на користь Кремля", - зазначив Філарет.

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент Петро Порошенко зібрав лідерів парламентських фракцій і заявив, що звернеться до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня Верховна Рада проголосувала за постанову щодо звернення президента до Вселенського патріарха Варфоломія про надання томосу про автокефалію Православної церкви в Україні.

22 квітня президент заявив, що Вселенський Патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії Українській Православній Церкві. 

Патріарх УПЦ КП Філарет підтримав рішення президента Петра Порошенка і висловив сподівання, що Вселенський Патріарх вирішить визнати українську церковну автокефалію.

В УПЦ МП заявили, що починати об’єднання потрібно з УПЦ МП, а не з "її сепаратних частин". Речник церкви Микола Данилевич вважає, що ініціатива Порошенка "закінчиться великим пшиком".

Згодом в УПЦ МП оприлюднили заяву, в якій назвали звернення президента та Верховної Ради до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православній церкві в Україні перевищенням влади.

Пізніше стало відомо, що Святий і Священний Синод Вселенського Патріархату отримав від церковних і цивільних властей України звернення про надання автокефалії Української Православної Церкви і "ухвалив відповідні рішення".

27 липня під час зустрічі з делегацією Вселенського Патріархату, яка прибула до Києва,  Порошенко заявив, що рішення про надання Томосу про автокефалію Української Православної Церкви має бути ухвалене за всіма церковними процедурами і регламентами. 

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ