Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Фінляндія запідозрила у масштабному шпигунстві Росію

Влада Фінляндії виявила, що бази фінського міністерства закордонних справ були зламані і були метою масштабного електронного стеження, повідомляє агентство France Presse.

Як заявив у четвер, 31 жовтня, міністр закордонних справ Фінляндії Ерккі Туоміоя, стеження, яке ймовірно тривало вже кілька років, було дуже «складно організовано».

Однак, за його словами, найважливіші дані, що стосуються міжнародних стосунків, не були перехоплені.

Фінська влада підозрює, що за шпигунством стоять уряди Росії і Китаю. За фактом стеження було розпочато розслідування, повідомляє агентство з посиланням на фінський телеканал MTV3.

Про стеження фінська влада дізналася з іноземних джерел. За словами міністра, він ніколи не чув, щоб в якихось інших країнах здійснювалося стеження таких масштабів.

Як пише Reuters з посиланням на слова міністра, Хельсінкі підозрює, що метою хакерів були канали зв'язку між владою Фінляндії і керівництвом Євросоюзу.

Заява фінської влади була зроблена на тлі міжнародного скандалу, пов'язаного з публікацією викривальних матеріалів, з яких випливає, що спецслужби США прослуховували телефонні розмови мільйонів громадян і, більше того, лідерів 35 країн світу.

Секретні дані про програми стеження передав ЗМІ Едвард Сноуден, який раніше співпрацював з АНБ і ЦРУ. Після публікації перших матеріалів влада США звинуватила його в розголошенні державної таємниці та оголосили в розшук. В цей час Сноуден перебуває в Росії, де в червні йому надано тимчасовий притулок строком на рік.

Кореспондент

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ