Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

Фізичні особи – підприємці, які на спрощеній системі оподаткування, не є платниками ПДВ, - роз'яснення ДПА

Фізичні особи – підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва відповідно до законодавства, не є платниками податку на додану вартість. Реєстрація таких платників ПДВ анулюється згідно з положеннями Податкового кодексу України. Повідомили у відділі взаємодії із ЗМІ ДПА у Львівській області.

Як відомо, поширеною схемою мінімізації податкових зобов’язань юридичними особами було перенесення бази оподаткування на суб’єкти господарювання, які знаходилися на іншій системі оподаткування.

Зазвичай така схема застосовувалась у роздрібній мережевій торгівлі, коли супермаркети мінімізували свої податки шляхом оплати послуг підприємцям - фізичним особам (за розміщення товарів, проведення рекламних послуг тощо), які працювали у цьому ж супермаркеті.

Інша сфера застосування схеми: реалізація виробником своєї продукції через приватних підприємців. У такому випадку практично неможливо визначити реальний розмір націнки, оскільки облік доходів та витрат, руху продукції не ведеться.

Також, за даними державної податкової служби, були випадки, коли приватні підприємства, які перебували на спрощеній системі оподаткування і були платниками ПДВ, використовувалися як так звані „податкові ями” та були задіяні у схемах розкрадання ПДВ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ