Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Спорт

Формула1: Дарма я купив команду, - Ален Прост

Чотириразовий чемпіон світу розповів, що його рішення стати на чолі власного колективу було невірним. Він навіть хотів відмовитися від угоди за кілька днів до підписання договору.

У 1997 році на старт чемпіонату замість команди Ligier вийшов колектив зі звучною назвою Prost GP на чолі якого стояв сам чотириразовий чемпіон світу Ален Прост.

Все починалося добре: вже в другій гонці Олів'є Паніс зміг фінішувати третім і піднятися на подіум. Машина з мотором Mugen-Honda і шинами Bridgestone показувала хорошу швидкість. Але потім події почали розвиватися по низхідній.

Травма Паніса в Канаді сильно вдарила по команді, а потім посипалися інші неприємності. На наступний рік колектив змінив постачальника моторів, почавши співпрацю з земляками з Peugeot. В активі команди за підсумками другого сезону виявилося лише одне очко.

У 1999-му колектив Проста домігся свого кращого результату в гонці - другого місця Ярно Труллі на пам'ятному дощовому Гран Прі Європи. Роком пізніше французи і зовсім залишилися без очок, а 2001-й ознаменувався переходом на мотори Ferrari / Acer, рідкісними фінішами в десятці - і рішенням згорнути проект в кінці року.

Як зараз зізнався керівник команди Ален Прост, саме рішення піднятися на капітанський місток було помилкою.

«Перші три місяці у нас були хороші результати, ми майже виграли гонку, - розповів чотириразовий чемпіон світу в інтерв'ю офіційному сайту FIA. - Але своїй родині і близьким друзям я говорив, що все буде погано.

Мені це було зрозуміло з самого початку, тому що я дуже добре знаю Формулу 1. Мені слід було б взагалі відмовитися від такого рішення, коли була така можливість. За два дні до підписання контракту я зрозумів, що не хочу робити цього.

Справа в тому, що у нас вже були спільні напрацювання з Peugeot, контракт на п'ять років з безкоштовними моторами та програмою розвитку - але раптово умови гри змінилися. Контракт був запропонований тільки на три роки, а за мотори треба було платити. У підсумку я був радий, коли все закінчилося».

Французький чемпіон також згадав, що за тиждень до своєї загибелі в 1994 році Айртон Сенни пожартував у телефонній розмові з ним.

«Він тоді сказав: "Було б смішно, якби в один прекрасний день у мене була команда, а ти виступав би в ній". І ми сміялися над цим, і вже в той час говорили про можливу покупку Ligier», - повідав Прост.

f1-ukraine.com.ua
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ