Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Формування єдиної української держави триватиме ще кілька десятиріч – Олесь Доній

«Консолідації українського суспільства головним чином заважають ментальні процеси, які склались історично, і тому процес формування української держави триває уже декілька сторіч», – повідомив «Гал-info» політолог Олесь Доній.
На думку політолога, для консолідації України потрібно кілька десятиріч. «На жаль,  у наш час не робиться ніяких кроків для консолідації Західної і Східної України. Тим часом як потрібно створювати можливості для зняття найбільш гострих кутів, які існують між ними, і це є завданням політиків. Оскільки цього не робиться, то ми і надалі можемо говорити про різні точки зору у ментальності Східної і Західної України», – сказав Олесь Доній.
Політолог висловив переконання у тому, що сьогодні «бракує стратегії усвідомлення національних інтересів держави». «У цьому головна біда, адже це не сприяє об’єднанню різних частин і так суверенної єдиної держави. Нам варто створювати державну програму підтримки національної культури. Зокрема, ще у 1999 році я пропонував програму підтримки розвитку українських шкіл у Криму, яку започатковував фонд «Відродження», проте на загальнодержавному рівні вона не була підтримана. У нас немає розуміння стратегічної ментальності у політиків і цього не було ще у жодної влади за часи незалежності України. У самому суспільстві є абсолютне порозуміння і мовних питань, і освітніх, і інформаційної лінії, проте держава повинна забезпечувати належну політику у цих галузях. І це набагато важливіше, ніж, наприклад, вступ України в НАТО», – зазначив Олесь Доній.
Також політолог зазначив, що на розбрат українців за територіальною приналежністю впливає і «відсутність стратегічної зовнішньої політики держави, а також вплив третього чинника, нашого північного сусіда, який певним чином впливає на економіку України, диктуючи свої, часто політичні, умови».
«Переконаний, що процес остаточного завершення становлення єдиної соборної держави буде тривати ще декілька десятиліть до приходу до влади людей з новим світоглядом і світорозумінням», – сказав Олесь Доній.  
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ