Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Фотоальбом з унікальними світлинами Січових стрільців презентували у Львові

Більше як сто унікальних архівних світлин Легіону УСС представлені у новій книзі Святослава Липовецького «Обличчя звитяги (Стрілецькі світлини)», яку автор 6 березня презентував у Львові. Про це повідомила інформаційна референтура ЛОО Спілки Української Молоді в Україні.

У виданні, окрім фотографій, поміщені біографічні довідки Січових стрільців, історія УСС, довідка про військові формування чи звання, про які йдеться у книзі. Цікаво, що до книги також увійшли поезії, спогади, зразки документів, які пов’язані чи створені самими Січовими стрільцями: «Досліджуючи біографії, ми можемо бачити, наскільки ці постаті цікаві, повноцінні та зовсім різні, – наголошує Святослав Липовецький.– До того ж багато біографічних відомостей про вояків УСС тут опубліковані вперше».

Світлини у альбомі здебільшого з Віденського архіву Українських січових стрільців. Уже після війни братство Січових стрільців США викупило ці фото. А у 90-их роках ХХ ст. вони потрапили до Бродів, у районну газету та краєзнавчий музей: «Коли я побачив цей скарб – він мене вразив. Адже це одні з найстаріших світлин, які ми маємо з історії українських військових формувань», – коментує автор видання.

УСС – це унікальна військова формація, 70% стрілецтва складала інтелігенція. Тому у альбомі читач знайде чимало фотографій юних хлопців та дівчат, яким по 15-16 років, та старших облич – тих, кому за 50. «Обличчя звитяги – це обличчя тих, хто воював», – пояснює Святослав Липовецький.

Історик розповідає, що у 1914 році Січові стрільці, коли пішли на фронт,купили фотоапарат, бо не хотіли, щоб прийдешні покоління залишилися перед порожньою сторінкою історії. Тому сьогодні існує близько тисячі стрілецьких фотографій, з яких до альбому увійшло більше ста.

Книга складається з 9 тематичних розділів, а світлини представлені у хронологічному порядку. Тут є і портретні фото, і світлини з фронту, і позафронтові,наприклад –стрілецький великодній обід.Цікаво, що в УСС воювали також жінки, це не було притаманне для інших військових формацій, тому читачі зможуть побачити фото жінок із легіону УСС.

Як зазначив, Святослав Липовецький, не зважаючи на 20 років незалежності, в Україні не має достатньої кількості фотоальбомів, пов’язаних з української історією. Тому це перша ластівка, яка відкриває світ української військової фотографії. «Також цією книгою ми заново вводимо в український літературний дискурс тематику Січового стрілецтва. Якщо у 90-х роках тема стрілецтва була популярною, то зараз вона дещо відходить», – вважає історик.

Передувала виданню книги, минулорічна фотовиставка у Тернополі «Обличчя звитяги», яку організувала ГО «Спілка Української Молоді в Україні». На ній було представлено 50 фотографій великого формату, які увійшли й у цей альбом.

Святослав Липовецький вважає, що у майбутньому можна робити більші та ширші виданнятакого формату, адже матеріалу є вдосталь. «Оригінали стрілецьких фотографій зараз у поганому стані – сірі,пожовклі. Завдяки сучасним технологіям, у альбомі вони виглядають цікавішими та якіснішими за оригінал».

Довідка.

Святослав Липовецький – лідер Спілки Української Молоді в Україні 2007-2009 рр. (СУМ в Україні), історик, журналіст. Під керівництвом Святослава Липовецького з’явилися комікси «Україна в боротьбі»2007 року, а 2008 року вийшла друком книжка коміксів про Степана Бандеру«Вбивства з наказу КГБ». Комікси пережили кілька видань, викликавши резонанс у читачів та у влади.

2009 року історик уклав книгу«Червоно-чорне. 100 бандерівських оповідок». У 2010 році вийшла ще одна знакова книга, присвячена70-річчю створення Революційного Проводу Організації Українських Націоналістів(ОУН). 96 глянцевих сторінок, кілька десятків ексклюзивних світлин,неординарний дизайн, короткий зміст англійської мовою на кожній сторінці – це нова форма української історії – це книжка «ОУН (бандерівці): фрагменти діяльності та боротьби».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ