Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Фракція УНП у міськраді пропонує доопрацювати законопроект Писарчука про особливий статус Львова

Член фракції УНП Володимир Гірняк звернувся до Верховної Ради України, Президента України з приводу неправомірності законопроекту, який запропонував нардеп Петро Писарчук 19 вересня 2006 року про особливий статус міста Львова, оскільки вказаний законопроект не був погоджений Львівською міською радою.
Як зазначається у зверненні, у статті 16 законопроекту перераховані повноваження „ЛМР та її виконавчого комітету”, які не розмежовано щодо суперечності у їх діяльності та обмежують права ЛМР. У ст. 5 та 6 законопроекту передбачено створення спеціальних органів, а саме орган господарського розвитку та управління міста Львова та орган управління територією історичної забудови міста Львова, і передано їм повноваження, якими наділена ЛМР та її виконавчі органи.
Депутати вважають, що створення таких спеціальних органів суперечить Конституції, ЗУ „Про місцеве самоврядування в Україні” та інтересам громади міста, оскільки спеціальні органи перебирають на себе виключні повноваження ЛМР та виконавчих органів, до участі в управлінні спеціальними органами залучаються суб’єкти підприємницької діяльності, що обмежить участь в управлінні органів місцевого самоврядування, а отже і громади міста.
Також спеціальні органи наділяються функціями контролю, які будуть дублювати такі ж функції органів влади та місцевого самоврядування, що посилить адміністративний тиск на підприємців, які не беруть участь в управлінні. Спеціальні органи наділяються правами надання податкових пільг підприємствам, для діяльності спеціальних органів необхідні додаткові кошти з місцевого бюджету і додаткові працівники. У такій редакції  законопроекту визначено додаткові повноваження міського голови щодо створення перепрофілювання або ліквідації підприємств та організацій загальнодержавного значення, розташованих на території Львова, хоча законодавством не визначено, які підприємства підпадають під поняття загальнодержавної власності. Також у частинах 3 та 5 ст. 9 законопроекту надані додаткові повноваження виконкому ЛМР щодо надання дозволів на створення у Львові комерційних банків та аудиторських фірм, що є обмеженням господарської діяльності і стримає інвестиції міста.
У част. 6 та 7 ст. 9 законопроекту надається право спеціальним органам позбавляти підприємства податкових пільг, в результаті чого може здійснюватися податковий тиск. Значна частина норм закону зможе діяти лише після визначення процедур їх застосування органами центральної виконавчої влади. Це зумовить можливість блокувати норми закону та втручання у справи міста.
Депутати пропонують доопрацювати законопроект спільно з ЛМР, а також - приймати його у редакції, погодженій із Львівською міськрадою.
Під зверненням підписалися голова фракції УНП Юрій Кужелюк та секретар фракції Володимир Гірняк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ