Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Франція погодилася видати Росії чи Україні казахського екс-банкіра Аблязова

Суд дозволив видати Україні чи Росії колишнього казахського банкіра, котрий утік після того як його звинуватили в шахрайстві на мільярди доларів. Адвокати готують оскарження. Про це повідомила "Німецька хвиля".

Апеляційний суд в Екс-ан-Провансі на півдні Франції у четвер, 9 січня, задовольнив клопотання французької прокуратури про видачу колишнього казахського банкіра Мухтара Аблязова владі Росії або України, повідомляє агентство "Інтерфакс". У судовій постанові зазначається, що пріоритетним варіантом екстрадиції є Росія.

Аблязова арештували наприкінці липня на віллі поблизу Канн на підставі міжнародного ордера, нагадує агентство afp. Україна, Росія та Казахстан вимагають видачі колишнього банкіра, котрий утік зі своєї батьківщини 2009 року, після того як його звинуватили в шахрайстві на мільярди доларів.

Політично мотивована справа?

Аблязов був головою ради директорів БТА-Банку Казахстану, який 2009 року націоналізували і визнали банкрутом. Влада Казахстану стверджує, що банкір незаконно вивіз з країни активи банку на суму близько 4 мільярдів доларів США.

Утікача затримали у Франції на підставі ордера,виданного судом Києва, зазначає "Інтерфакс". 2010 року колишнього банкіра оголосили в розшук слідчі органи України за звинуваченням у крадіжці банківських коштів і шахрайстві. Казахстан звинувачує його у фінансових порушеннях на кілька мільярдів доларів США. За даними Генпрокуратури Казахстану, діяльність Аблязова і його спільників теж є "предметом розслідування правоохоронних органів Кіпру, Угорщини та Латвії".

Тим часом захисники Аблязова називають всі звинувачення на адресу свого підзахисного політично мотивованими. Вони кажуть, що Україна чи Росія можуть негайно видати його Казахстану, де чоловік вів активну опозиційну діяльність проти авторитарного глави держави Нурсултана Назарбаєва.

Правозахисники занепокоєні

"Ухвалювати рішення про екстрадицію означає засуджувати його на смерть", - заявила дружина Аблязова Альма Шалабаєва після оголошення рішення суду. Побоювання висловлюють і в міжнародній правозахисній організації Amnesty International.

"Мало того, що в нас є побоювання, що у Аблязова не буде справедливого судового розгляду в Росії чи в Україні, є реальна небезпека, що він у підсумку опиниться в Казахстані, де наразиться на ризик тортур і поганого поводження", - заявила експертка організації Джулія Холл. За її словами, французька влада не повинна висилати Аблязова в жодну країну, де він зіштовхнеться із серйозними порушеннями прав людини або буде змушений опинитися у Казахстані.

dw.de

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ