Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Газотранспортний консорціум України і Росії повинен передбачати шляхи відступу

Єдиний спосіб вирішення долі газотранспортної системи, який вигідний Україні, – це створення консорціуму з Російською Федерацією. Про це у коментарі „Гал-info” повідомив економічний експерт Олександр Пасхавер.
 
„Газотранспортна система – це надзвичайно важливий ресурс. Його значення слід оцінювати не лише з економічної точки зору, а й з геополітичної. Сьогодні важливою умовою створення консорціуму є зворотність домовленості, тобто можливість будь-якої сторони розірвати її”, – сказав Олександр Пасхавер.
За його словами, саме слово „консорціум” передбачає тимчасову співпрацю для реалізації певної програми.
Нагадаємо, учора президент Росії Володимир Путін запросив українські компанії видобувати газ в Росії. За це «Газпром» повинен одержати в управління транзитний трубопровід.
Натомість Президент Віктор Ющенко вважає, що говорити про об’єднання видобувних і газотранспортних активів Росії та України ще рано.
"Газотранспортна система – це стратегічний актив України, об’єкт, відповідно до закону, над яким сформовано державну монополію і державне управління. Усе, що пов’язано з модифікацією моделі, потребує дуже пильного і обережного підходу", – сказав Ющенко.
            Тим часом, Віктор Янукович роздумує над тим, як можна об'єднати українську і російську газотранспортні системи. «Зараз поки що йдеться про наміри. Якщо ми говоримо про об'єднання, то тільки на рівних, щоб партнерські відносини були для всіх зрозумілі, як мовиться, п'ятдесят на п'ятдесят», – сказав глава уряду на прес-конференції в Херсоні, відповідаючи на питання про те, чи означає остання заява президента Путіна, а також ряду вищих українських чиновників, готовність віддати Росії частину нашої труби.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ