Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

«Газпром» готується захищати контракти від Януковича

Юридичний департамент "Газпрому" приступив до підготовки лінії захисту в судах угод про постачання газу в Україну, підписаних 19 січня 2009 року. Про це повідомляє видання "Комерсант-Україна", посилаючись на власне високопоставлене джерело в компанії.

Причина таких дій - публічно задекларований намір кандидата в президенти України Віктора Януковича змінити газові контракти з РФ у разі своєї перемоги на виборах.

"Кандидат, який має найбільші шанси, за даними соцопитувань, стати президентом, вже заявив про намір переглянути ці договори. Тому у вівторок було дано доручення підготувати стратегію їх захисту", - повідомило джерело "Комерсанта".

Раніше Віктор Янукович заявив, що зростання цін на російський газ призвело до скорочення виробництва мінеральних добрив в країні на третину, зупинки деяких промислових підприємств і "деіндустріалізації" української економіки.

Високопоставлене джерело видання в Партії регіонів пояснило, що у разі своєї перемоги на президентських виборах Янукович має намір активно скористатися рішенням Ради національної безпеки і оборони, прийнятим в 2008 році, яке зобов'язує Кабмін вести переговори у газовій сфері за директивами, затвердженими Президентом.

"Наша позиція буде полягати в тому, що якщо Росія не готова поставляти нам газ, то ми можемо купувати його в Туркменістані, де є його надлишки і ціна цілком прийнятна", - розповів співрозмовник.

При цьому в Партії регіонів відзначають, що Україна може домогтися поступок від Росії, спираючись, перш за все, на свій статус монопольного транзитера газу.

У той же час, офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що монополія сподівається, що новий президент України все-таки не стане переглядати газові угоди. "Контракти довгострокові за шведським правом, і тільки через те, що зміниться політичне керівництво, претендувати на зміну контрактів навряд чи вийде", - сказав він. Купріянов також підкреслив, що середня ставка транзиту російського газу через Україну в розмірі 2,7 долара за тисячу кубометрів на 100 кілометрів в 2010 році є ринковою. За його твердженням, у Польщі, де транзит йде новим газопроводом, для якого ще потрібно відшкодовувати витрати на будівництво, ставка нижче.

Однак заступник глави комітету Верховної ради з ПЕК, "регіонал" Юрій Бойко відзначив, що середня ціна газу для України в 2010 році становитиме, за різними оцінками, 280-337 доларів за тисячу кубометрів, тоді як ціна газу для Білорусі в цьому році не перевищить 160 доларів за тисячу кубометрів. "Відносини між Україною і Росією зараз перебувають у стадії холодної війни. Так само можна охарактеризувати і нинішні газові контракти", - заявив він.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ