Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Генеральний прокурор обіцяє процесуальну революцію

З 1 жовтня набуде чинності новий кримінально-процесуальний кодекс. Це буде дієвий закон, побудований на принципах гуманізації. Він відповідатиме європейським принципам розслідування. Про це сьогодні, 14 березня, під час наради у Львові з керівниками прокуратур областей України повідомив Генеральний прокурор України Віктор Пшонка.

Новий КПК, обіцяє Генпрокурор, спричинить процесуальну революцію. Зокрема, зникне таке явище, як відмова у порушенні кримінальної справи.

«Підставою для порушення справи стане кожна заява про злочин. Якщо складу злочину немає, справа закривається. Якщо злочин доведений, справа розслідується до тих пір, поки не буде встановлено суб’єкт злочину», – зазначив Пшонка.

Всі заяви реєструватимуться в єдиному реєстрі злочинів, який буде підпорядковано Генеральному прокурору.

Новий кодекс, каже Генпрокурор, передбачає арешт як крайні захід, який застосовуватимуть до підозрюваного.

«Ніхто не арештовуватиме неповнолітнього чи людину, яка вкрала мішок вугілля.. Новий кодекс передбачає такі запобіжні заходи як грошову заставу, підписку про невиїзд, поручительство, домашній арешт», – додав він.

Віктор Пшонка також наголосив, що в новому КПК будуть чітко розподілені статті, розслідування за якими проводитимуть різні силові відомства. 99 % злочинів розслідуватиме міліція.

Ухвалення парламентом нового кримінально-процесуального кодексу він подівається уже в березні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ