Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Генпрокуратура надала відповіді щодо резонансних подій, пов’язаних із журналістами

Інститут масової інформації отримав відповідь від Генеральної прокуратури України на петицію, подану до влади від імені журналістських організацій 16 вересня. У петиції йшлося про 21 резонансну справу, пов’язану із перешкоджаннями роботі журналістів. Петиція була також озвучена на засіданні Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану дотримання законодавства про свободу слова та захисту прав журналістів 22 жовтня. Повідомила прес-служба Інституту.

Зокрема, у відповіді ГПУ йдеться, що із названих 21 резонансної справи – 19 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Не внесено справ за заявами головного редактора газети «Свобода» (м. Житомир) В. В. Котенка (на працівників спецпідрозділу «Грифон»), оскільки «в ході перевірки не встановлені дані, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення»; та Костюкова Д. О. (російський фотограф, побитий при висвітленні діяльності руху Femen), оскільки «Костюков Д. О. вчинив злісну непокору працівникам органів міліції» і був притягнутий до адміністративної відповідальності. Обидва заявники невнесення їх справ до ЄРДР не оскаржували.

У 8 провадженнях прийнято рішення про їх закриття. Це наступні події:

  1. Конфлікт знімальної групи ТОВ «Інтерпрофіт» з представниками департаменту безпеки ПАТ «Азот» (м. Черкаси, 4 квітня 2013 р.)
  2. Конфілікт знімальної групи ТРК «Неаполь» під час похорон мера Симеїза в м. Сімферополь 2 лютого 2013 р. зі співробітниками охоронної фірми.
  3. Інцидент 26 квітня 2013 р. в дельфінарії м.  Севастополь.
  4. Пошкодження авто працівника газети «Старий центр» в с. Богданівка Броварського р-ну Київської обл. 28 травня 2013 р.
  5. Конфлікт 30 травня 2013 р. між журналістом газети «Керченський півострів» та працівником фірми «Автотрейд» в м. Керч.
  6. Конфлікт між працівниками міліції та журналістом «5 каналу» Андрієм Ковальовим 18 липня 2013 р. на Майдані Незалежності у Києві.
  7. Конфлікт між працівниками міліції та фоторокором Требуховим М.О. 26 липня 2013 р. на Майдані Незалежності у Києві.
  8. Конфлікт між працівниками міліції та знімальною групою «5 каналу» 25 серпня 2013 р. на Майдані Незалежності у Києві.

Ще в 10 провадженнях рослідування триває.

У 2 наведених провадженнях особам повідомлено про підозру:

  1. У кримінальному провадженні за фактом порушення законінй професійній діяльності головному редактору «Трускавецької газети» Солонцю Р.А. та спричиненю легкого тілесного ушкодження за ч. 1. ст. 171, ч. 1. ст. 125 КК України.  Розслідування триває.
  2. За фактом побиття програми «Объектив новостей» Буцевича Б.Є. (м. Харків). Підозрюваний оголошений в розшук.

Ще в одній справі щодо перешкоджання професійній діяльності оператору телеканалу СБТ Шоломницькому А.Ю. підготовлено повідомлення про підозру, але не вручено «через хворобу правопорушника», — зазначено у листі Заступника начальника управління з нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Юрія Севрука.

З відповіді Гепрокуратури випливає, що фактично лише по одній з 21 справи можна говорити про дійсне бажання покарати винуватців конфлікту, а саме про справі журналіста Руслана Солонця (м. Трускавець); ще в двох правопорушник «хворіє», інший «оголошений в розшук».

Нагадаємо, Інститут масової інформації веде щомісячні Барометри свободи слова, де фіксує усі випадки порешень прав журналістів, які вийшли в публічну площину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ