Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Генпрокуратура винесла людям Луценка протест за перевірки

Проведення міліцією перевірок з приводу голосування на дому з власної ініціативи, без доручення виборчкомів - це перешкоджання вільній реалізації виборчого права. Про це йдеться в заяві Генпрокуратури у відповідь на заяву міністра внутрішніх справ Юрія Луценка про проведення тотальної перевірки за фактами написання громадянами заяв про голосування на дому та відповідного доручення його заступника.

Генпрокуратура винесла протест заступнику міністра внутрішніх справ Петру Коляді, який 14 січня направив вказівку начальникам ГУ МВС у АР Крим, областях, містах Києві та Севастополі щодо проведення дослідчих перевірок за такими заявами.

"Вимоги МВС про проведення перевірок з метою виявлення ознак злочинів, передбачених статтею 358 Кримінального кодексу України, суперечать диспозиції цієї статті, закону "Про вибори президента України" та призводять до численних скарг громадян в усіх регіонах держави про порушення їх конституційних прав", - сказано в заяві ГПУ.

Генпрокуратура нагадує, що органи державної влади і їх посадові особи зобов'язані діяти лише в межах повноважень і в законний спосіб.

"Згідно зі статтею 11 закону "Про вибори президента України" заборонено незаконне втручання будь-кого у виборчий процес", - наголошує ГПУ.

"Розгляд звернень, заяв і скарг з питань організації і проведення голосування відповідно до ст. 27 Закону належить до повноважень дільничної виборчої комісії, яка здійснює контроль за додержанням та однаковим застосуванням законодавства про вибори президента", - йдеться у заяві.

Відповідно до ст. 93 Закону такі скарги розглядаються відповідною виборчою комісією - і якщо вона визнає необхідним провести перевірку зазначених у скарзі обставин правоохоронними органами, ті за зверненням виборчкому перевіряють ці обставини та вживають відповідні заходи щодо припинення порушень, нагадує ГПУ.

Порядок голосування за межами приміщення для голосування визначено статтею 77 Закону. Його організовують не менш як три члени дільничної виборчої комісії, які мають представляти різних кандидатів на пост президента, зазначає ГПУ.

Генпрокурор звернув увагу прокурорів Криму, областей України, Києва та Севастополя, що у разі проведення органами міліції за власною ініціативою перевірок з приводу голосування на дому, без отримання таких доручень від самих виборчих комісій, "це слід кваліфікувати як перешкоджання вільному здійсненню громадянами свого виборчого права".

"При виявленні подібних фактів необхідно принципово і невідкладно реагувати", - наголосив Олександр Медведько, передає Українська правда.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ