Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Геопровокатизм за фасадом УКУ, або Голова ЛОДА на сторожі територіальної цілісності України

У релігійному закладі УКУ виник гучний скандал. У 2020 році військовий спецназ України увійде до складу Альянсу. Посилення мілітаризації Китаю і РФ може спричинити глобальну війну. Лукашенко вже не приховує свою роль маріонетки Кремля. Скандал у Міжнародному трибуналі – засуджений отруїв себе в залі суду. Путінський «Газпром» потрапив у геополітичний цейтнот.

Світський скандал у релігійному закладі

Вчора у Центрі ім. митрополита Андрея Шептицького, який функціонує при Українському католицькому університеті, розпочався Міжнародний безпековий форум, в якому взяли участь експерти із України, Європи, США і Канади. Учасники заходу шукатимуть відповіді на питання, вкрай важливі як для України, так і для всього світу.

Під час форуму виник конфлікт через карту, на якій хтось із учасників форуму зобразив частини окупованої території України так, наче вони Україні вже не належать. Дивно, але тільки єдиний Олег Синютка, керівник Львівської ОДА, це помітив і вказав організаторам Міжнародного безпекового форуму на неприпустимість геополітичної провокації під час такого авторитетного заходу. Окуповані території України на карті позначили як «People’s republics of Donetsk and Luhansk» («Народні республіки Донецька і Луганська»).

Організаторами дійства «Lviv Security Forum» себе задекларували: Львівська міська рада, Інститут міста, Інститут просвіти і Український католицький університет.

На Олега Синютку солідарно напосіли Михайло Гончар, який називає себе президентом Центру глобалістики «Стратегія ХХІ», і віце-спікерка парламенту України Оксана Сироїд. Замах на територіальну цілісність України Михайло Гончар вважає «дрібним інцидентом», якому не варто приділяти увагу, а Оксана Сироїд звинуватила у провокації президента України, який начебто хоче легалізувати в Україні так звані «ДНР» і «ЛНР» через імплементацію «Мінських угод».

Голова Львівської ОДА звернувся до СБУ із вимогою провести перевірку і притягти до відповідальності осіб, причетних до інсинуації елементів гібридної війни проти України. Водночас і главі УГКЦ Святославу Шевчуку теж доцільно перевірити, чи не надто багато світськості проникло у релігійний навчальний заклад, першочергове завдання якого виконувати доручення, дані християнам у сіонській світлиці і на Оливній горі.

Узаконені зміни у бюджеті 2017 року

Президент Петро Порошенко схвалив внесення змін до державного бюджету на 2017 рік. Відповідний законопроект №2191-VIII «Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2017 рік”» глава держави підписав 30 листопада. У документі передбачено, зокрема, витрати на пільги і субсидії населенню для оплати послуг ЖКГ, субвенції територіальним громадам, медичну субвенцію на виплату зарплат медичним працівникам. Раніше у Кабміні визнали серйозну нестачу грошей на субсидії.

Український спецназ увійде до складу НАТО

Сили спеціальних операцій ЗСУ можуть увійти до складу сил швидкого реагування НАТО вже в 2020 році. Таку заяву зробив генерал-лейтенант Володимир Аскаров, військовий представник України при НАТО.

Ірина Фриз, очільниця української делегації в Парламентській асамблеї НАТО й членкиня комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони, також сподівається, що українські військові посилять темпи вишколу, що дозволить інтегрувати український спецназ в оперативні сили Альянсу.

Нагадаємо, Північноатлантичний альянс активно підтримує ідею відправки миротворців ООН в Україну. Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО, повідомив, що одним із знаків зближення Альянсу й України є узгодження проведення сесії Парламентської асамблеї НАТО у Києві в 2020 році.

НАТО: мілітарна модернізація Китаю і РФ збільшує ризик спалаху війни

Зростаюча військова потужність Китаю і РФ буде створювати виклики для трансатлантичного Альянсу в найближчі роки, а заходи НАТО, спрямовані на посилення своїх можливостей, можуть призвести до нових перегонів озброєнь на кшталт «холодної війни», – сказано в доповіді НАТО.

У ґрунтовному звіті НАТО, який публікують кожні чотири роки, названо 20 глобальних тенденцій, що можуть вплинути на Альянс до кінця 2035 року, починаючи від штучного інтелекту й прискорення розвитку технологій і до зміни клімату та зростаючої соціальної нерівності. Генерал Деніс Мерсьє, верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил Альянсу з питань трансформації, повідомив, що дані теперішнього звіту свідчать про більший ризик виникнення великої міждержавної війни, ніж це було зафіксовано у звіті НАТО за 2013 рік. У звіті за 2017 рік сказано, що витрати на оборону Альянсу почали зростати після анексії українського Криму, а прогнози передбачають подальше збільшення коштів на озброєння НАТО до 2045 року.

Навесні 2018 року аналітична група генерала Деніса Мерсьє оприлюднить додаткову доповідь, в якій міститиметься інформація, що саме НАТО повинно зробити, щоб адекватно реагувати на зазначені тенденції. Мерсьє повідомив, що у НАТО вже працюють над розширенням своїх можливостей у сфері віртуальності й над забезпеченням кіберзахисту в кожній збройній системі та мережі Альянсу.

Московська інформаційно-гібридна війна

Центр передового досвіду НАТО зі стратегічних комунікацій представив висновки дослідження «Robotrolling», в основу яких лягли вивчення твітів, які стосувалися НАТО у країнах Балтії та Польщі. У висновках сказано: «Рускі боти створюють приблизно 70% усіх руских повідомлень про НАТО у країнах Балтії і Польщі. Загалом 60% активних рускоязичних облікових записів мають вигляд автоматизованих. Для порівняння – 39% англомовних облікових записів також є ботами».

Нагадаємо, 25 жовтня в компанії «Twitter Inc» повідомили, що запровадять нові правила публікації реклами на тлі звинувачень про руске втручання у президентські вибори в США шляхом пропаганди у соціальних мережах. Зокрема, соціальна мережа створить «центр прозорості», де будь-який користувач зможе отримати інформацію про джерела і фінансування реклами, що з'являється на сторінках сервісу. Нова система почне роботу спочатку в США, а потім і по всьому світу.

Лукашенко у ролі маріонетки Кремля

Білоруський диктатор влаштовує провокації проти України на вимогу Кремля. Лукашенко фактично завдав по Україні назагал, а по Петру Порошенку зокрема підступний удар. Ніяк інакше не можна трактувати коментарі Лукашенка стосовно затримання у Білорусі журналіста Павла Шаройка.

Наприкінці минулого тижня, замість щоби взяти участь у саміті Східного партнерства в Брюсселі, диктатор Білорусі подався у Гомельську область, де невідомо навіщо став просторікувати про «шпигунську справу» за участю представника українських ЗМІ, заарештованого на території Білорусі. Не випадковість гомельського вояжу Лукашенка є очевидна у контексті заяви литовської президентки Далі Грібаускайте: «На території Білорусі господарює Москва, а не Мінськ. І рішення, кому і куди їхати, приймає Москва, а не Мінськ».

Занепокоєння Києва щодо позиції офіційного Мінська існувало завжди, беручи до уваги васальські відносини Лукашенка до Путіна. Ні для кого не було таємницею, що на міжнародному рівні Білорусь перш за все буде підтримувати кремлівського агресора, отримуючи натомість матеріальні ресурси.

Незважаючи на те, що Мінськ декларує підтримку суверенітету України, насправді ці запевнення є лицемірними. У 2016 році Білорусь голосувала проти резолюції ООН стосовно московських окупантів, які порушують права людини у Криму. А в поточному році, як висловилась перша віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко, Україна отримала від Мінська «другий ніж у спину»: білоруси знову виступили в ООН проти кримської резолюції.

Скандал у Міжнародному трибуналі

У Міжнародному трибуналі, який для колишньої Югославії перестав існувати 30 листопада 2017 року, виник неординарний скандал. Після винесення вироку апеляційної ради генерал Слободан Праляк, один із лідерів хорватських сил у боснійській війні, випив отруту. Через кілька годин він помер у гаазькій лікарні.

Міжнародний трибунал вирішив, що лідери «Герцег-Боснії», самопроголошеної хорватської республіки на території Боснії і Герцеговини, планували приєднати цю територію до Хорватії. Йшлося про міжнародний збройний конфлікт, до якого був причетний і колишній президент Хорватії Франьо Туджман і міністр оборони Ґойко Шушак, – зазначено у вироку, який набув чинності 29 листопада. Судді трибуналу дійшли висновку, що хорватські підрозділи брали безпосередню участь у бойових діях, а влада у Загребі «контролювала діяльність збройних сил і цивільних органів самопроголошеної республіки».

Більшість громадян Хорватії, політичні діячі та коментатори обурені таким вироком. Вони, зокрема, вважають неприйнятною ту його частину, в якій йдеться про причетність першого хорватського президента до зазначених подій, оскільки Туджмана вважають «батьком нації» і творцем незалежної держави Хорватії. А депутат Мирослав Туджман, син колишнього глави держави, заявив: «Вчинок Праляка є наслідком його морального принципу, щоби відкинути вирок, який далекий не тільки від правди і справедливості, а й від реальності».

Фіаско путінської газостратегії

Парламент Данії ухвалив закон, який дає уряду країни право на заборону будівництва трубопроводів у датських територіальних водах. Цей закон спрямований у першу чергу проти спорудження руского газопроводу «Північний потік-2».

Раніше руский проект можна було зупинити тільки з екологічних обґрунтувань, а від 1 січня 2018 року таку заборону можна буде накладати, виходячи з пріоритетів національної безпеки і зовнішньої політики. Хоча зміни в законі, прийняті в парламенті Данії, вступлять в силу з 1 січня, проте передбачене їхнє поширення і на вже подані заявки компанії «Nord Stream 2» – оператора газопроводу «Північний потік-2».

Ярослав Левків

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ