Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

Гепатит С: «тихий і лагідний вбивця» нищить українців

28 липня відзначатимуть всесвітній день боротьби з вірусним гепатитом В і С. Про це сьогодні, 26 липня, на прес-конференції повідомив начальник управління охорони здоров'я Львівської міської ради Володимир Зуб

За його словами, завжди цей день відзначали 19 травня, і тільки цього року дату змінили.

«Сьогодні у світі понад 1 мільярд хворих на вірусні гепатити С і В. Світова спільнота вже давно б'є на сполох. На жаль, в Україні тільки тепер відбуваються певні зрушення в цій сфері», - зазначив Володимир Зуб.

Також він додав, що облік хронічних випадків гепатиту на Львівщині почали вести лише з 2009 року, тому нині навіть офіційної статистики ще нема. Крім того, не всі звертаються до лікарів, на один зареєстрований випадок є 5-6 прихованих. А всього в Україні 3 % населення заражені гепатитом (1 170 000).

«Наступного року в державному бюджеті обіцяють передбачити чималу суму на боротьбу з гепатитом, адже діагностика інфекції дуже складна, лікування дороге, мало українських сімей можуть собі його дозволити за власний кошт», - пояснив Володимир Зуб.

Також він наголосив на відмінностях між гепатитом В і С. «Коли В себе проявляє, то С протікає без симптом, і дає про себе знати лише тоді, коли людина вже хвора на цироз печінки і потрібна її пересадка. Саме тому гепатит С ще називають тихим або лагідним вбивцею», - розповів Володимир Зуб.

Крім цього, начальник УОЗ ЛМР зауважив, що гепатит – це захворювання молодих людей, які в зрілому віці приречені на інвалідність і навіть смерть. Саме тому в 2015-1020 роках смертність від гепатиту зросте в три-чотири рази.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ