Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Герман обіцяє "радикальні поправки" до мовного закону

Депутат від Партії регіонів Ганна Герман обіцяє довести до логічного завершення внесення змін до закону "Про засади державної мовної політики". Про це вона заявила в ефірі 5 каналу.

"Перше, що я буду намагатися зробити - це довести до логічного кінця ідею з поправками до закону "Про засади державної мовної політики", - зазначила вона.

Герман нагадала, що за дорученням президента при Кабінеті Міністрів була створена робоча група щодо внесення змін до цього закону.

"Ми виробили дуже цікаві поправки. Дуже радикальні поправки до цього закону. Днями я отримала наказ від членів робочої групи, оскільки я тепер член парламенту, щоб я подала, якщо Кабмін не подасть, ці поправки, цей законопроект на розгляд Верховної Ради", - уточнила депутат.

Вона також розповіла, що хоча вона пропонувала зафіксувати відсоток населення, який готовить регіональною мовою на певній місцевості (в законі зараз 10%), в розмірі 20%, робоча група "зійшлася на 30%".

"Я кажу про те, що це буде обговорюватися в залі. Будуть дебати. Будуть інші пропозиції. Основне - щоб ця таке розпочалася", - підсумувала вона.

При цьому Герман вважає, що законопроект дозволить підсилити "статус української мови, як державної".

Відповідаючи на питання, чи повинні будуть місцеві і районні ради відмінити свої постанови про регіональні мови, депутат зазначила: "Самоврядування повинне дослуховуватися до законів держави. І я думаю, що вони це зроблять добровільно".

Як відомо, закон був прийнятий Верховною Радою 3 липня і викликав низку протестних акцій. 10 серпня мовний закон вступив в силу.

У деяких регіонах України місцеві ради прийняли постанови про регіональні мови. Зокрема, в Севастополі і у Донецькій області регіональною мовою стала російська.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ