Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Герман: Жоден герой не перестав бути героєм за рішенням суду

Цими днями журналісти дуже часто ставлять мені запитання про події навколо присвоєння звань героїв Бандері і Шухевичу і навколо судових процесів з цим пов'язаних. Скажу так: героями стають не тоді, коли президенти видають про це укази. Так само, як жоден герой в історії людства не перестав бути героєм за рішенням суду. Тут грає вердикт історії. І лише він буде остаточним, – написала Ганна Герман у блозі на УП.

«В українській історії, яку, як писав Володимир Винниченко, не можна читати без брому, є багато суперечливих постатей. Для одних людей ці постаті – герої. Для інших – злочинці. І тут правильно було б нічого нікому не нав'язувати, а дати людям право і можливість самим визначитися, хто для них герой, а хто – навпаки. З цього огляду крок колишнього президента Віктора Ющенка нічого доброго не дав для демократії. Присвоєння звань лише розбурхало пристрасті. Є лише одна позитивна деталь у цьому процесі – палка дискусія розбудила зацікавленість молоді до української історії. Одні молоді люди, відтак, наполегливо шукають свою правду. Інші шукають свою. При цьому і перші, і другі багато читають. І це добре.

Ясно як день – нічого не зміниться в ставленні до історичних постатей ще багато років. Ті, хто вважав Шухевича і Бандеру героями, залишаться при своєму переконанні. Ті, хто вважав їх злочинцями, залишаться зі своєю думкою. Ті, хто ставить пам'ятники Сталіну, будуть його любити до кінця своїх днів. Ті, хто підривають пам'ятники Сталіну, завжди вважатимуть його злочинцем. І мине ще багато століть, перейде не одне покоління, поки люди зможуть оцінювати історичні постаті з меншою емоційною напругою, аналізуючи факти і лише факти.

Ми можемо зараз зробити лише одне – зберегти історичні першоджерела, які дадуть можливість нащадкам робити правильні висновки. Тому треба дбати про музеї. У тому числі й про музей УНР, який, повторюю, ніхто не має жодного наміру закривати. Однак це добре, що громадськість забила тривогу – нехай безпідставну, але забила. Це ще раз переконує, що ми маємо громадянське суспільство, що в країні – високий рівень свідомості людей. І це надзвичайно позитивний момент. Він підтверджує, що на двадцятому році Незалежності Україна – на правильному шляху», – написала Ганна Герман.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ