Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

Глава церкви, відомі діячі культури, науки та бізнесмени: хто ще був агентом КДБ у Латвії

У агентурній картотеці КДБ Латвійської РСР, яка налічує 10 612 прізвищ, яку 20 грудня було опубліковано на сайті Національного архіву Латвії, знайшли імена відомих політиків, діячів освіти, культури, спорту та бізнесу.

Про це повідомляє Прямий з посиланням на Delfi.

Так, агентами КДБ були колишній мер Даугавпілса Ріхард Еігімс, художник Майя Табака і в минулому найбагатшої людини Латвії Олександра Лавента.

Крім того, в опублікованих документах виявилося чимало діячів культури. Картка агента заведена на співака Гунтіса Скрастіньша, актора Яніса Яранса, поета Антона Кукойса, покійного актора Гаррі Спановський, члена рок-групи Līvi Айварса Бриз і музиканта Робертса Гобзіньша.

Скрастіньш припустив, що потрапив в архів КДБ після допиту в 1983 році, коли його запитували з приводу грав на вулицях на саксофоні російського актора. Після допиту він поставив підпис під протоколом. На думку співака, саме так він міг потрапити в картотеку.

Актор Яранс теж заперечує вербування КДБ. Він розповів, що був фарцовщика в районі порту і мав контакти з іноземцями. За словами актора, одного разу до нього підійшли і запропонували або піти з театру, або підписатися на якомусь документі. Він погодився, після чого ніхто не виходив з ним на контакт.

Голова Верховного суду Латвії Івар Бичковіч, який був виявлений в картотеці, заявив, що ніколи не співпрацював з КДБ, що підтверджується отриманням ним доступу до держтаємниці в 2008-му і 2015 роках.

У список агентів КДБ потрапили також всі ректори і кілька інших працівників Латвійського університету. Викладач вузу Роланс Тьярве заявив, що його співпраця з КДБ полягала в тому, що під час служби в армії його призначили конвойним в суд.

У картотеці також є ім'я колишнього капітана збірної СРСР з баскетболу Валдіса Валтерса, проте спортсмен стверджує, що це його однофамілець. Також в список агентів потрапили колишній капітан баскетбольної команди VEF Ольгертс Юргенсон і тренер збірної Латвійської РСР з гімнастики Баібас Кайміньш.

У списки агентів КДБ потрапив ряд відомих підприємців і журналістів. Президент Lattelekom Гундар Страутманіс заявив, що його занесли в список агентів виключно через його високої посади заступника гендиректора заводу "Альфа".

Як повідомляв "Прямий", в архіві є ім'я предстоятеля Латвійської православної церкви Московського патріархату митрополита Ризького і всієї Латвії Олександра (Кудряшова), а також першого латвійського кардинала Юліана Вайводса і співробітника відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату Івана Миролюбова.

Нагадаємо, Україна посіла перше місце в загальному підсумку оцінювання доступу до архівів Комітету державної безпеки СРСР (КДБ) серед пострадянських країн за оцінками Інституту розвитку свободи інформації (IDFI).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ