Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Глава УГКЦ представив новопризначеного Екзарха у справах монашества

18 липня 2006 року у приміщенні монастирської церкви Згромадження сестер милосердя св. Вінкентія відбулася зустріч Блаженнішого Любомира, Верховного Архієпископа Києво-Галицького, із всіма вищими настоятелями чоловічих і жіночих монастирів, чинів, згромаджень і товариств Богу посвяченого життя УГКЦ. Головною причиною зустрічі було представлення новопризначеного Екзарха у справах монашества – Преосвященного Владики Гліба (Лончини) – повідомили в прес-секретаріаті Глави УГКЦ.

Учасники зустрічі передусім спільно помолилися Молебень до Пресвятої Богородиці. Після цього у конференц-залі розпочалося урочисте засідання. У вступному слові Блаженніший Любомир зокрема пояснив ініціативу Синоду Єпископів УГКЦ щодо призначення Екзарха в справах монашества. «Господь усіх кличе до сповнення свого покликання, але в центрі народу ставить особливих осіб, які мають бути свідками не тільки у християнській громаді, але й у суспільстві. У Східних Церквах монашество є серцем Церкви, яке наповнює спільноту духовною силою. Зважаючи на це, Синод Єпископів постановив, щоб відрядити одного з владик для того, щоб бути посередником між монашеством і владиками», - зазначив Глава УГКЦ. При цьому Блаженніший Любомир також розповів, що Владика Гліб не перебирає відповідальності за усе монашество, не стає їхнім найвищим керівником. Його завданням, за словами Предстоятеля УГКЦ, є допомогти монашеству здійснювати свою місію. «Владика Гліб має допомогти здійснити не тільки особисте покликання, але церковне покликання – тобто місію у Божому народі. Адже сьогодні відчуваємо замало духовної сили, яка б виходила із монастирів. Монашество має замалий духовний вплив на всю церковну спільноту», - сказав щодо цього Блаженніший Любомир.
Відтак із коротким словом виступив Владика Гліб. Він наголосив, що сьогодні отримав нове для нього завдання і тому просив про молитву за успішне виконання доручення Синоду. Серед перших кроків, які Владика Гліб, як Екзарх у справах монашества планує робити, буде відвідання всіх монастирів, чинів, згромаджень і товариств Богу посвяченого життя УГКЦ для ознайомлення із їхніми труднощами та успіхами. Але безумовно, що зважаючи на новизну такої посади в УГКЦ весь механізм співпраці потрібно буде ще виробляти.
На завершення засідання Блаженніший Любомир звернувся до учасників зустрічі, а через них до усього монашества із проханням про молитву за Україну. «Якщо бажаєте, виберіть один день в тижні, який проведіть у пості і мовчанці в наміренні народу і держави», - звернувся Глава УГКЦ до монашества.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ