Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Глава УГКЦ у Страсний четвер: «Священик – перший прощений грішник»

Ми щойно стали свідками і учасниками Тайної вечері, яку Ісус Христос спожив зі своїми учнями й апостолами перед своїми стражданнями, смертю на хресті, славним воскресінням. На Тайній вечері Ісус Христос розділив зі своїми учнями все, що мав. Він віддав їм самого себе у Тайні Його Тіла і Крові – Пресвятій Євхаристії

На цьому наголосив Глава і Отець УГКЦ Блаженніший Святослав після здійснення ним Чину вмивання ніг священикам Київської архиєпархії УГКЦ у Страсний четвер 13 квітня. Перед цим Блаженніший Святослав очолив Чин освячення антимінсів і мира. Участь у богослужінні також узяв владика Йосиф (Мілян), Єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, пише  УГКЦ.

Також, за словами Предстоятеля Церкви, сьогодні пригадується день установлення Таїнства Пресвятої Євхаристії, яке є «джерелом і вершиною духовного життя Церкви». А ще сьогодні згадується і встановлення Таїнства Священства, бо на Тайній вечері Ісус Христос зробив своїх апостолів учасниками свого священства. «Він – єдиний найвищий Архиєрей, Первосвященик. Божественне Христове священство цілковито відрізняється і за джерелом, і за змістом, і за способом служіння від інших людських служителів будь-яких культів. Та, споглядаючи на Ісуса Христа за Тайною вечерею, ми бачили божественний жест: Бог, Творець і Спаситель схиляється над і перед своїм сотворінням», – продовжив він.

Тож, на переконання Глави і Отця Церкви, це упокорення Бога перед людиною є богооткровенним. «Те упокорення, те похиляння Бога над людиною є подібним до похиляння лікаря над хворим», – підкреслив він.

Тут Блаженніший Святослав пригадав притчу про милосердного самарянина, який знайшов людину, що лежала побита, вмираюча, і почав її рятувати. «Зміст Христового священства – рятування спасіння людини. І на Тайній вечері Ісус дав необхідні ліки, щоб можна було врятувати людину від смерті. Найкращим і найвищим ліком, який Він залишив людині у Христовій Церкві, це той, які Отці Церкви називали «ліками проти смерті» – Його Тіло і Кров», – пояснив проповідник.

За словами Предстоятеля УГКЦ, милосердний самарянин лив олію на рани того хворого, тому святе миро – один із символів, знаків присутності дії Святого Духа, який проникає в людську істоту та її зцілює, повертає цілісність, яка була в неї при сотворенні. Та коли є ліки, а немає доброго лікаря, неможливо звершити задум Митця, Творця і Спасителя: «Тому Він прагнув розділити своє священиче служіння з людьми».

«Кожен із нас, який тут стоїть перед Божим престолом, включно зі мною, був… побитий власними гріхами, а Він нас знайшов. Він перший над нами похилився. Тому священик – перший прощений грішник», – вів далі проповідник. Священнослужитель перший відчув на собі цілющу силу Божої любові. Навіть більше, Він хотів, щоб священики співдіяли із Спасителем у справі порятунку людину. Ось джерело, зміст і форма, спосіб здійснення Христового священства.

«Вітаю сердечно всіх священнослужителів – єпископів, священиків, ієромонахів, дияконів, братів-семінаристів із цим великим днем. Для всіх нас це нагода зрозуміти, ким ми є, яке завдання перед нами ставить Христос», – привітав він душпастирів. «Священик, аби гідно звершувати службу Богові, мусить впокорятися, ставати на коліна перед людиною, яка потребує Божого милосердя», – додав Глава Церкви.

«Сьогодні, у цій Літургії, ми дякували Богу, що наша Церква має добрих, святих, ревних священиків в Україні і світі, які, жертвуючи собою, здійснюють Христове служіння. Служімо тим, кого до нас привів Христос! - закликав наприкінці Блаженніший Святослав. – Ми особливо сьогодні молимося за священиків, які переживають труднощі… Лише за останній рік в Європі багато душпастирів загинуло від рук вбивць тільки за те, що вони були Христовими священиками. За їхній упокій ми сьогодні молимося! А скільки священиків почуваються відкинутими, непотрібними, самотніми, упалими під тягарем своїх гріхів і того суспільства, яке їх висміює і не розуміє! Пам’ятаймо їх у своїй молитві. Багато й таких, які віддали Церкві все і є хворі, і немає того, хто б про них загадав. Помолімося за них!»

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ